| | |

Най-накрая! Отвориха пункта Рафах, хуманитарна помощ достигна Ивицата Газа ВИДЕО

Граничният пункт Рафах между Ивицата Газа и и Египет вече е отворен, за да пропусне камиони с хуманитарна помощ.

Хуманитарна помощ достигна Ивицата Газа за пръв път от началото на новата война между Израел и Хамас.

В Кайро започна форум за мир, в който враждуващите страни не участват.

Пунктът “Рафах” отвори, за да допусне 20 камиона от Египет. Те са натоварени с храни, лекарства и гориво, един е пренасял голям брой ковчези.

След влизането на 20-те камиона, други са били разтоварвани от египетска страна, докато в Газа празни камиони са паркирани и чакат да пренесат товарите.

Пунктът беше отворен поне временно за хуманитарна помощ, след като в двете седмици след нападението на Хамас в южен Израел, Тел Авив наложи тотална хуманитарна блокада на контролираната от групировката ивица.

“Рафах” беше отворен по американско настояване. Хуманитарни организации смятат влязлата помощ за крайно недостатъчна, а от ООН се надяват това да е само началото.

Според здравните власти на Хамас, 4385 души са загинали при израелските удари срещу ивицата.

Палестинците никога няма да напуснат земята си.

Това заяви президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас на срещата в Кайро, чиято основна цел е деескалацията на войната между Израел и Хамас.

В срещата за мир се включиха Йордания, Катар и европейски страни, знаковите отсъстващи са Израел, Съединените щати и Иран.

“Никога няма да приемем релокация, ще останем на нашата земя независимо какви са предизвикателствата”, е казал Абас, цитиран от Би Би Си, в откриващата си реч.

Именно с аргумента, че така палестинците ще бъдат прогонени от земите си, Египет и други арабски страни смятат за неприемливо да приемат голям брой бежанци от ивицата Газа и окупирания Западен бряг.

Същевременно Тел Авив призова гражданите си да напуснат Йордан и Египет.

На срещата за мир Кайро е и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той отново призова за примирие между Израел и Газа, което да прекрати кошмарът за цивилните в ивицата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts