| | | |

Борисов: Гешев ме бил извадил от ареста? Ами да влезна пак? ВИДЕО

Бойко Борисов е готов да се подложи на детектор на лъжата, за да докаже, че не познава нито един член на Висшия съдебен съвет. Това заяви самият той в кулоарите на парламента, след като двама члена на ВСС, предложени от ГЕРБ, са поискали оставката на Иван Гешев като главен прокурор.

“Аз с Висшия съдебен съвет съм готов ето сега, няма да мръдна от тук, готов съм да докарате детектор – ако едно име познавам от Висшия съдебен съвет, и кажа “А, този го знам”, може да ме обвините във всичко”, каза Борисов.

“Защо си мислите, че Гешев ме е пуснал от ареста?”, попита лидерът на ГЕРБ и повтори, че има две решения на българския съд за незаконен арест.

“Изведнъж излиза, че Гешев ме е спасил от ареста ли? Ми да съм стоял още два дена, ще вляза, ако искате, да постоя още два”, каза Борисов.

“Толкова са били министри на правосъдието. То е важно кой ще го поиска, този, който го иска, каква тежест има като партия, общество, подкрепа.

Като си никакъв кой да ти потегли?”, отговори Борисов на въпрос защо чак сега ВСС са решили да поискат оставката на Гешев, въпреки че двама правосъдни министри вече са го правили.

Той обясни, че ПП-ДБ ясно са заявили, че няма да ги подкрепят, но и че много от политиките им ще бъдат подкрепяни.

“Амбициите са ни, ако се договорим с тях за споделена отговорност, за съвместно управление, за кратък хоризонт от време, да приемем бюджет, план за възстановяване, да тръгнат еврофондовете, всичко това, което говорим, с подкрепата, която заявиха втората по големина политическа партия, аз мисля, че много бързо можем да наваксаме изоставането”, каза Борисов.

Обясни, че ИТН, БСП, ДПС и ГЕРБ са съществен елемент, но никой не им е дал право да управляват сами.

Той не отговори дали срещите ще бъдат лидерски, но щели да отговорят ясно на въпросите.

“Дори ми се подиграват колко време ние продължихме преговорите с ПП и ДБ. Дори въпросите им днес бяха провокативни, за да ни провалят разговорите с другите”, коментира Борисов.

“В същото време всички казват колко лошо управлявана е България двете години сега, сиреч служебните правителства на Радев доведоха до този хаос и катаклизми във всички сфери на държавата.

И затова трябва да се опитаме с общи усилия, включително и ако остават опозиция, ако тази вечер се обадят или утре сутрин, разбира се, това са възможности”, обясни още Борисов.

Той отрече да се водят разговори за разпределяне на министерства, защото за тази цел трябва да се заяви подкрепа от някого, да се предложат имена и Мария Габриел да каже дали може да работи с тях или не.

Евентуалното правителство на Габриел трябва поне да приеме бюджета за догодина, заяви лидерът на ГЕРБ, което ще се случи в края на 2023 г. Година и нещо бил минимумът.

“Безплатно – не. Има фондове европейски, има много държави, които помагат, ние имаме много оръжие, на което така или иначе срокът му на годност му изтича, а дори да бъде дезактивирано струва пари, така че в рамките на натовската солидарност хем да си подменим въоръжението, хем да дадем на Украйна това, което трябва.

Никакъв спор нямаме с госпожа Нинова. Ще се спази същия принцип, по който се изнасяше оръжие през всичките тези години”, обеща Борисов.

Стою Стоев ще бъде избран за шеф на правната комисия, обеща той.

Той обясни, че Мария Габриел знае мнението на колегите си от Европейската комисия и може би знае къде е разковничето за решаването на много от въпросите.

“Тя ще взима сама решенията си и ги взима. Нямаше да дойда, ако Делян и Теменужка не се бяха врязали и щяха да развалят хубавия разговор. Затова отидох – просто да продължи добрия тон”, обясни Борисов защо се е включил в срещата на Мария Габриел и ПП-ДБ.

“Мария Габриел, знаейки какво значи премиер, носи лична отговорност. С нейните подписи носи и наказателна отговорност”, каза той.

“В случая персоната е без значение. Има значение приемането на законите, които да гарантират контрола над главния прокурор. Това е първостепенно, другото е следствие.

То трябва да се случи просто за да завърши целия процес на преустройство и съдебна реформа. А всичко това го гарантира само върховенството на закона. И не е просветление”, отговори Борисов на думите на президента Румен Радев от сутринта.

Той обясни, че се радва, че вече има предизборен дебат, и че ако е имало такъв преди изборите, сега щеше да е много по-лесно.

“Нашият проблем 10-12 години беше, че нямахме опозиция. Сега каквото и да се случи, има силна опозиция. И в ляво през “Възраждане”, и от ПП-ДБ в дясно, така че това е добре”, каза Борисов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts