| | | |

НА ЖИВО ГЕРБ с извънреден брифинг. Борисов отсече: При ПП само някакви шикалкавения! Няма да има коалиция, правим….

Предлагам експертно правителство за една година, не коалиция, а експертно правитество с имена на хора и ще търсим подкрепа.

Партия ГЕРБ дава извънредна пресконференция от централата си в София.

Това се случва, малко след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че днес е разговаряла с Бойко Борисов и утре двамата ще се срещнат, заедно с екипи от двете формации, за да обсъдят съставянето на редовно правителство.

Първо думата взе номинираната за премиер Мария Габриел:

снимка Кадър

“Заставам пред вас, защото водим в последни дни публично разговори за съставяне на правителство.

Първият въпрос е има ли нужда България от работещо правителство. Отговорът е категорично да.

Вторият е успяхме ли да идентифицираме минимум общи приоритети да се излезе от политическата криза. Отговорът е да. Сега въпросът е какъв формат”.

“Получих предложения, но сега за мен приоритетът е България. Смятам утре сутринта да предложа разговорите да продължат, с цел съставяне на експертно, а една година, на основа на приоритети, работещо правителство”, обяви Габриел.

Утре е първата среща на ГЕРБ – с БСП.

“С нея имаме най-големи различия, но на мен ми се иска да вярвам, че всички заедно ще работим за бъдещето на България”, каза еврокомисарката.

Тя ще отправи покана и към ПП-ДБ разговорите да продължат. Обясни и че не тя бърза да се състави правителство, а конституцията.

“Смятам, че много ясно в приоритетите, които изброих – еврозоната, Шенген, по всички тези приоритети имаме различия с “Възраждане”, каза Габриел. Иначе изпитвала голямо уважение към тях и избирателите им.

По думите на Габриел бъдещото правителство трябва да е във „формат, който изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно. С ясни приоритети“

„Утре първата сила, с която ще отправим покана за разговори, е БСП. С нея имаме най-големи различия“, обяви Габриел.

Според нея, резултатите на следващи избори биха били същите, а цялото това време ще бъде безвъзвратно изгубено.

„По време на тези разговори стана ясно, че има заявка за ангажимент за подкрепа на политики. Вярвам, че това ще позволи да се случат хубави неща за България, конкретно визирам парламентарната група на ПП-ДБ, но затова е важно разговорите да продължат.

Не ние бързаме, а Конституцията на България ни казва ясно, че имаме срокове“, обясни номинираната за премиер Габриел.

Относно това защо не се водят разговори с партия „Възраждане“, тя обясни: „Много ясно в приоритети еврозона, Шенген, бюджет, инфлация, има различия“, които биха могли да се изговорят в парламента.

„Никакви разговори не са водени с мен или да са излъчени сигнали от мен за имена, министерства или каквото и да било“, изтъкна тя.

снимка Кадър

“Когато Христо Иванов, Румен Радев, Асен Василев, Атанасов искат оставката на Гешев, не е вмешателство, не е политически въпрос. А когато Мария Габриел спомене, вие питате има ли вмешателство”, обърна се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към журналистите.

Той отрече да има комуникация с членове на Висшия съдебен съвет.

“Като всеки човек има хубаво и лошо. Нашата партия има крила, има различно мислещи хора, но затова е първа, защото има дебат. Демократична, не лидерска”, обясни Борисов.

Според него досега само Мария Габриел е говорила за правителство, а останалите членове на ГЕРБ са до нея, само за да знаят другите лидери, че Габриел ще разчита на 69 депутата по различните политики.

“С никоя друга партия не сме говорили, освен с ПП-ДБ. Но получихме какво – всеки ден някакви шикалкавения – ще видим утре, някакви морета, ама после”, уточни лидерът на ГЕРБ.

По думите му утре ще питат останалите партии “Има ли някой от вас, който да счита, че тези две години са успешни за България, счита ли някой, че нещо добро ще се случи на България, ако пак отиде на избори”, каза Бойко Борисов.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ и еврокомисар Мария Габриел призна, че няма докторска степен. Тя коментира темата, след като тя стана доста актуална заради нейна стара изява:

Предстоеше ми дисертационен период, добави тя, като каза думи на френски: “диплома по магистратура”.

Нашите опоненти много се гордеят, че знаят английски – аз нещо като някой може по-добре, го признавам, включи се и експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts