| | | |

Сачева: Няма да влизам в калния терен на клюки и компромати. В политиката са важни резултатите. Всичко останало е жълтина

„В понеделник ще върнем на президента изпълнен мандат с правителство, което ще бъде обявено от Мария Габриел. Това редовно правителство ще бъде с ясен европейски и експертен профил“.

Това каза Деница Сачева от ГЕРБ в предаването Лице в лице“ по бТВ

По думите ѝ хоризонтът на кабинета ще бъде една година и ще приемат предложения за експерти от другите партии.

„Разговорите по отношение на структурата и състава на Министерски съвет се водят от г-жа Габриел и са започнали. Те не са тайни.

Крайната цел е ясна – в понеделник да има папка със съответната структура и с хората, които могат да изпълнят приоритети, които ясно заявихме“, допълни Сачева.

На въпрос дали всички в ГЕРБ са били съгласни с предложението на Мария Габриел за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, като главен прокурор, Сачева заяви:

„На първо място трябва да бъде решена политическата криза, публичните финанси – също.

За съдебната реформа много ясно сме заявили, че ще я подкрепим. Механизмите за контрол на главния прокурор са условия в Плана за възстановяване и устойчивост. Условието за независима съдебна власт минава през мащабна съдебна реформа.

Групата на ГЕРБ-СДС застана единодушно зад г-жа Габриел. Оставката на главния прокурор се иска от няколко години от редица политически партии и организации. Защо сега това искане от Мария Габриел предизвика такава буря?

Важното е, че този приоритет беше обявен публично и получи подкрепа. Няма да влизам в калния терен на клюки и компромати.

В политиката са важни резултатите и това те да са обществено полезни. Всичко останало е жълтина, върху която не искам да се фокусирам.

Това беше крайното решение на ПГ. Важно е дали това е обществено полезно или не“, обясни Деница Сачева.

„Така както съдебната система трябва да е независима от политическата власт, така и тя не бива да определя политиката и геополитическите интереси на страната“, подчерта тя.

„Нито съм участвала в разговорите на г-жа Атанасова с когото и да било, нито мога да се доверя напълно на думите на г-н Гешев какво точно се е случило.

Важното е крайното решение, което е взето, какви са били дискусиите и разговорите преди това и как се е стигнало до това решение не е важно“, посочи Деница Сачева.

По повод тайната среща днес между лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в НС, Деница Сачева заяви:

„В НС тайни срещи няма как да се случат. Нищо тайно не е правено.

Ние ясно заявихме, че нашият кандидат за премиер ще провежда срещу с всички парламентарни групи, за да се осигури подкрепа за експертно правителство с хоризонт от една година и ясни приоритети.

„С мен не са водени разговори за изпълнителната власт и нямам планове да съм министър“, призна тя.

Тя коментира и темата с бюджета. По думите ѝ увеличението на пенсиите, което е планирано в бюджета за тази година не е застрашено.

Удължителният бюджет действа до 10 юни, след тази дата няма да има основания да се извършват плащания. След тази дата започваме да работим с 1/12 от бюджета.

„Що се отнася до разплащанията в държавата, те ще бъдат силно затруднени.

След края на удължителния бюджет детски градини, болници, училища и всякакви обществени институции, които имат бюджети, свързани с държавния, ще бъдат блокирани и няма да могат да работят“, каза Сачева.

„Знаете, че ние не сме съгласни с бюджетния дефицит, заложен в бюджета на служебния кабинет. Ако няма редовно правителство гласуването на бюджета в този му вид е под риск.

Може да се окаже, че животът на този парламент е толкова кратък, че да не може да се извърви бюджетната процедура. Бюджетът е разпределен по комисии, но колегите не знаят какви политики да гласуват“, обясни бившият социален министър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts