| | | | |

Правителството с позиция за освобождаването на Иван Гешев

„Освобождаването на главния прокурор от ВСС е само една стъпка от съдебната реформа, поета като ангажимент от парламентарното мнозинство, което подкрепя кабинета „Денков-Габриел“

Това се казва в позиция на Министерски съвет относно предсрочното освобождаване на Иван Гешев.

„Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна съдебна реформа в полза на българското общество, така както е заложено и в управленската програма на правителството“, допълват от МС.

Главният прокурор Иван Гешев беше отстранен от поста си с 16 гласа “за”, 4 гласа “против”. Това стана с решение на Висшия съдебен съвет.

В Съвета бяха внесени две предложения за предсрочно прекратяване мандата на Гешев.

Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май.

Второто предложение е заради нарушения на Етичния кодекс, извършени от обвинител номер 1.

На пресконференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и заяви, че е “ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание”.

“Оттук нататък на ход е президентът. Няма срок, в който той да издаде указа. Самата процедура предполага това да се случи в кратък срок”, така коментира отстраняването на Иван Гешев правосъдният министър Атанас Славов.

Моментът е исторически, защото Иван Гешев може да се окаже последният главен прокурор, коментира решението на ВСС днес пред БНТ председателят на инициативата “Правосъдие за всеки” Велислав Величков.

Той допълни, че дори фигурата на главния прокурор да се запази, той ще бъде с повече представителни функции и значително орязани правомощия, като това било предвидено дори в проекта на ДПС за съдебна реформа.

“Г-н Гешев направи нещо полезно за българското правосъдие и българската прокуратура. Най-после тя ще бъде променена, за да бъде обективно действаща, безпристрастна и да подлежи на съдебен контрол, а главният прокурор да не е най-важната и опасна личност в държавата”, допълни Величков.

Според него най-важното сега е да не се започва процедура за избор на нов главен прокурор, преди да се случат конституционните промени в неговите правомощия, за да се знае каква личност се търси.

Величков обясни, че няма нищо драматично в това да се премахне поста главен прокурор:

“Какво става, ако няма главен прокурор. Нищо, той е само началник на административните ръководители в прокуратурата, тоест той им нарежда какво да правят, а те казват на по-нисшестоящите прокурори, като в казармата, йерахична структура.

Ако няма главен прокурор, ще липсва само това горно ниво. По-долните остават и всяко ниво контролира другите.

Районните прокурори, които са над 200 ще се контролират от окръжните, те са 28.

Окръжните ще се контролират от апелативните, които са само петима. А апелативните от Върховна касационно прокуратура и над всичко това ще има съдебен контрол.

Така че няма да има 28 феодали, както твърди опорката на критиците на махането на главния прокурор.

Няма да има пет губернатора, ще има Върховна касационна прокуратура и всяко ниво ще се контролира инстанционно – веднъж от по-горното и всички заедно от съда. Така работят всички европейски правни системи.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts