| | | |

Калина Чапкънова съобщи какъв пост е поискал Иван Гешев от ВСС

“Малко по-рано днес бяхме уведомени, че във ВСС е постъпила молба от Иван Гешев за възстановяването му като прокурор във Върховна касационна прокуратура.

По нея няма произнасяне засега. Ще разгледаме молбата му. Той има желание отново да се върне като прокурор.”

Това заяви прокурорът от ВСС Калина Чапкънова пред БНТ.

Днес след дебати бе решено да се проведе процедура за избор на заместник на главния прокурор. Длъжни сме да стартираме процедурата в 7-дневен срок след указа на президента.

Чапкънова сподели, че днес прокурорската колегия е решила, че следва тя сама да избере заместник на Гешев, тъй като законът не предвижда конкретна норма как да се процедира.

„Процедурата протече по всички правила. Никой политик не ми се е обаждал и не ми е упражняван никакъв натиск“, подчерта тя.

“По аналогия избираме като при освободен административен ръководител. В такъв случай избираме измежду заместниците на този административен ръководител. Това беше поводът да се насочим към Сарафов.”

“Ние определихме формални критерии, при които да процедираме при избора си.

Господин Сарафов е най-старшият от всички заместници. Той беше на първо място и затова нашият избор беше съсредоточен върху него.”

„Реакцията ни бе своевременна след указа на президента“, изтъкна членът на Прокурорската колегия на ВСС.

„Г-н Сарафов днес заяви, че има притеснения дали определени доказателства биха могли да бъдат изфабрикувани по дела от обществена значимост, насочени към определени народни представители“, призна тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts