| | | |

Иван Хиновски: Проектът за нови мощности в АЕЦ “Козлодуй” ще бъде провален от политиците

Проектът за нови мощности в АЕЦ “Козлодуй” се превръща в политически и рискуваме да го провалим.

Тази позиция изрази пред БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт и бивш депутат от “Има такъв народ”. Какво знаят политиците по темата, недоумява той.

За пример даде АЕЦ “Белене” – проект, който е провален заради политическа намеса. Двете най-тежки условия за един проект са срок и бюджет. “Хюндай” – фирмата, избрана от депутатите, се справя с тези условия, по мнението му.

Мен ме плаши, че законодателната власт се меси в нещо, което е в прерогативите на изпълнителната власт, изтъкна Иван Хиновски.

Неговата прогноза е, че този проект ще бъде провален. Той знае за контакти на политици с фирми относно проекта. Ядрената енергетика е сериозна канава за развитие на зелената енергия, по мнението на енергийния експерт.

Припомняме, миналата седмица по настояване два поредни дни от ГЕРБ – СДС и ДПС парламентът одобри преговори с “Хюндай” за изграждане на новите мощности в АЕЦ “Козлодуй”, включен в кратката листа на потенциални строителни фирми по проекта.

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и един от ПП.

Срещу решението му в този вид се обявиха от ПП – ДБ, които искаха преговори да се водят и с американската компания “Бехтел” (Bechtel).

Европа се наводни с евтин газ, по думите му. Той вече не очаква пикове в цена и скъп газ. Хиновски е сезирал институциите за Чирен заради грешни сондажи ш съществуващи рискове.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts