| | | |

Борисов ядосано: Да вземат БНБ щом искат! Но трябва да предложат…

В сряда вечерта стана ясно, че шефката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е одобрила Илиана Иванова, издигната от ГЕРБ-СДС, за еврокомисар.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира новината в кулоарите на Народното събрание (НС).

„Исках да сме точни и трябва да поздравим Иванова за това. Фактът, че имахме и втори кандидат в лицето на Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ (ПП) показва колко много потенциал има в България за хора, които имат тези искания“, заяви той.

„Редно е Василев да дойде и по някои теми да ни запознае, да каже какво мисли, защо го мисли и ако го правим и го подкрепяме да знаме защо го правим.

Коректно няма да го критикувам сега… все пак имаме забележки за бюджета, но липсата на коалиционно споразумение и механизъм изисква първо да говорим с него и след това, ако може да се отстранят забележките… и тогава да понесем заедно отговорност за бюджета“.

„Аз съм коректен човек. В неделя лично се обадих на акад. Денков и му казах какво ни притеснява в парите за енергетиката, местенето на бюрото в правосъдието и блокирането на финансите на зимното поддържане и големите инфраструктурни проекти

В неделя се видях за малко и с Василев, но той не успя да ми отговори на нито един въпрос, защото пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка.

През това време Добрев си е пуснал жалбата. Говорих снощи с Петков и го свързах с Добрев. Разбраха се, че днес ще се видят“.

Борисов отново се върна на темата с бюджета и заяви: „БСП обявиха, че няма да го подкрепят, защото ПП вече не са леви.

„Възраждане“ казаха, че ще гласуват против и заради това е важно да изчистим всичко“.

„Коалиционен механизъм или механизъм на коалиционните действия или механизъм на механизмите… как ще го кръстят и дали ще го подпишат няма значение.

Но най-важният инструмент е бюджетът.

Как ще го наречем, то е едно и също да се разберем какво искат да подкрепим или те са склонни да променят“, така Борисов коментира темата за това докъде са стигнали преговорите с ПП, които преди седмица поставиха седем точки към ГЕРБ.

„Сутринта преди да тръгна към парламента се загледах в проучването на „Алфа Рисърч“. 49% казват, че по-добро от това правителство не може да има. Всичко, което говорих преди изборите, че едно такова много трудно правителство е най-доброто за държавата, се доказа“, призна Борисов.

„Вече ми омръзна да отговарям дали страхът от правосъдие ни е свързало с ПП“, призна той.

„Във вторник Денков, Василев и Петков казаха, че стоят зад думите си да има ротация и да продължи да го има правителство.

Учудвам им се. Да вземат тогава БНБ, щом искат, ядоса се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на ПП-ДБ.

Според него те трябва да дадат по-добър кандидат от Димитър Радев.

Борисов обаче не смята, че изборът на шеф на БНБ ще ги раздели с ПП-ДБ.

“Като искат да има тяхна номинация, ще има две и парламентът ще избере”, каза лидерът на ГЕРБ.

Той смята, че новият управител на БНБ няма да се избира с плаващо мнозинство.

Припомняме, че мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев – през юли 2021 г., но нов не бе избран след като бе провалена процедурата през 2022 г. и до нова не се стигна заради поредицата от парламентарни избори и липсата на мнозинство

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts