| | | |

Корнелия Нинова атакува: Борисов го е страх, та две не вижда! Радев да спре да…

Само се говори за конституционна реформа, но едни хора разнасят хвърчащи листове от стая в стая

Има три проблема в бюджета на Асен Василев

Не може да се премахне фигурата на главен прокурор без Велико народно събрание

Минималната заплата трябва да бъде около 900 лв.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Бюджетът замразява доходите при повишаващи се цени. В него има три проблема. Първият е, че в него са заложени приходи, които няма да се съберат. Вторият е фиксацията върху 3% дефицит, а третият -замразяване на доходите.

„Асен Василев предвижда приходи, които най-вероятно няма да дойдат. Вероятно няма да дойдат приходите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – 1 млрд. и 100-200 млрд.”, предупреди тя в сутрешния блок на bTV.

„2 млрд. са под въпрос дали ще дойдат, но той ги е разчел като приходи”, допълни Нинова.

Според нея, един от начините за преодоляването на проблемите, свързани с бюджета за 2023 г., е спешно приемане на 10-те закона, които да позволят идването на парите по ПВУ.

БСП ще предложи свой алтернативен бюджет, вкойто дефицитът вместо 3 да е 4%. „4% не ни отдалечават от еврозоната”, заяви Нинова.

Едно от предложенията в алтернативният бюджет на БСП ще е дефицитът да бъде 4%, а това означава над 1 млрд. повече.

Планът на Василев не решава проблема с инфлацията, която ще е повече от 6%. 11 държави в ЕС са с повече от 3% дефицит – Франция, Испания, Германия, Италия, Гърция, а дълговете са им над 150% от БВП, обясни Нинова.

БСП ще предложи майчинството през втората година да е минимална заплата. Безплатни лекарства за деца до 14 г. Увеличаване на детските и помощите за раждане на дете.

Минималната заплата да се вдигне то 1 юли. Да се вдигнат и вдовишките надбавки за пенсиите. Всичко това ще струва около 800 млн. лв. до края на година, пресметна още Нинова.

„Фигурата главен прокурор трябва да остане, защото отмяната ѝ е въпрос на Велико народно събрание, а ние не сме такова”, посочи Нинова.

Само се говори за конституционна реформа, а досега сме видели проект само на ДПС. Няма нищо реално, ходят от стая в стая и разнасят едни хвърчащи листчета.

Фигурата на главния прокурор трябва да остане, защото премахването ѝ е тема на Велико народно събрание. Този състав на ВСС не трябва да избере новия главен прокурор.

„Президентът Румен Радев да свика консултативен съвет по тема Конституция. Това категорично засяга националната сигурност”, призова тя.

Нинова настоя Радев „да спре да се занимава с партийно строителство и разбиване на партии. Да си представи своя проект за Конституция”.

Лидерът на БСП коментира и отказа на депутатите да гласуват свалянето на имунитета на Бойко Борисов.

Ако Бойко Борисов е сигурен в своята невинност трябва да си даде имунитета и да се спре цялата тази мъка.

„Сега цялата държава е заложник на неговия имунитет. Направиха комисия, която да се занимава с неговия имунитет, тя няма председател и не работи”, каза тя.

„Какъв е изводът – крият се, не иска да си дадат имунитетите, особено Борисов, бяга от правосъдие”, констатира тя.

„Човекът го е страх, та две не вижда”, допълни Нинова.

Попитана дали БСП е готова с кандидат за кмет на София, Нинова каза: „В момента ни текат събранията, има номинирани хора”.

Тя потвърди, че са водени разговори с Ваня Григорова, която е номинирана, както са номинирани и други хора.

По думите ѝ, станало е ясно, че страната се управлява от неформалното мнозинство на ГЕРБ, ДПС и златния пръст на „Възраждане”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts