| | | |

НА ЖИВО Премиерът Денков отговаря на въпроси на граждани онлайн: Назначението на областните управители се бави заради…

Министър-председателят акад. Николай Денков ще отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук от 8 до часа.

Въпроси към премиера могат да се задават както по време на живото излъчване, така и да се публикуват предварително в коментарите под анонса на страницата на правителството във Фейсбук.

Разговорът на Денков с граждани е точно един месец след като на 6 юни, на тържествена церемония в Министерския съвет Николай Денков символично получи властта от тогавашния служебен премиер Гълъб Донев.

Назначението на областните управители се бави заради споровете в парламента, каза още той

Имаше информация, че Украйна е запитала за реакторите от “Белене” още миналата година. Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса.

Денков обясни още, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката.

Средата е трудна, но министрите за няколко дни си влязоха в работата. Това, което се опитваме да изградим е екипна работа, коментира в началото премиерът.

В бюджета за 2024 г. ще има увеличение на минималната заплата, каза той.

Парите за образование тази година са увеличени с около 1 млрд. лв. За тази ще са над 7 млрд. лв.

Всеки би искал да има повече средства за образование, но например, миналата година 200 млн. лв. не бяха усвоени, защото нямаше къде да се използват.

Няма как да има добро образование без добри учители, не засилим извънкласните дейности, не намерим механизми да върнем децата в училище, коментира премиерът.

Не е начинът хората да стоят под прозорците, за да има справедливо разпределение на бюджета.

Това зависи от браншовите организации, синдикатите и ресорните министри, каза Денков по повод исканото увеличение на заплатите от страна на полицаите.

Той напомни, че такова няма да има през тази година, но миналата 2022 г. то е било 20%.

Не се обсъжда идеята за въвеждане на прогресивен данък. Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата икономика.

Имаме например идея в бюджета – ако не в издадат бележка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и доведе до положителен резултат.

Не само премиерът, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, дори ресторантьорите приеха тази идея. Друго предложение е заплатите да се плащат изцяло по банков път, каза Денков.

На въпрос изгладил ли е вече противоречията с ГЕРБ и как вървят назначенията на областните управители, отговори:

Все още изчаквам колегите от ГЕРБ. Има някакво забавяне около споровете в Народното събрание. Забавянето е, защото консенсусът първо трябва да се постигне сред народните представители, тъй като те представят регионите.

А на въпрос кога ще бъдат назначени зам.-министрите, Денков отвърна:

Заместник -министрите са назначени почти навсякъде, там проблемът е, че не са предложени достатъчно качествени кандидати.

На “Лукойл” и преди им беше казано да си плащат данъците. Въпросът е как да се направят промените така, че да не се работи с руски петрол, допълни той.

Готова е дефиницията за енергийна бедност, трябва да се изгради и механизма, по който да се дава помощта по нея, обясни премиерът.

Има карта, направена от АПИ, която показва 40 места, които са много проблемни по пътищата, те ще са с приоритет, увери той.

Денков напомни, че вече са изменени и изпитите за шофьори така, че да се вижда и практическата част в теоритичните изпити.

Знаете, че говорим и за въвеждане на зони с ограничение от 30 км в час. Има проблем и с камерите – общинските управи не могат да използват камерите за контрол. Ето проблем, който изглежда тривиален, но не е оправен с години, посочи Денков.

Морето е чисто и в това не трябва да има никакво съмнение, всеки ден получавам справка от българските и румънски власти.

Нищо от това, което се събра в Одеския залив, не е минало нито в румънските води, камо ли в българските.

Има агресивна кампания, тя пробива и тук там в медиите, да навреди на туризма у нас и в Румъния, но ви уверявам, че ако се появи каквато и да е опасност, веднага ще бъдете информирани, каза Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts