| | | | |

УНИАН: Радев обвини Украйна, че настоява за продължаване на войната. Опровергаха го

Българският президент Румен Радев обвини Украйна, че настоява за продължаване на войната. Посолството на Украйна в България излезе с опровержение и заяви, че ситуацията е точно обратната, пише украинската агенция УНИАН.

Пред репортери в петък българският президент отбеляза, че войната в Украйна има икономическо, социално и политическо измерение и представлява заплаха за цяла Европа.

Но Радев хвърли вината за тези заплахи върху украинците.

“Искам да стане ясно, че Украйна настоява за продължаване на тази война. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа”, каза той.

Украинското посолство в София опроверга думите на Радев. Дипломатите подчертаха, че Украйна се стреми към мир и полага всички усилия за постигането му.

Обвиняването на Украйна, която беше коварно нападната от Русия, за продължаващата война е една от най-често срещаните тези в подкрепа на руската пропаганда и хибридната война в Европа.

От посолството подчертаха, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води до увеличаване на броя на жертвите и разрушенията, а позволява спасяването на повече животи на обикновените граждани.

Дипломатите отбелязаха още, че предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна ще се превърне в гаранция за сигурността на цяла Европа, включително и на България.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts