| | | |

Христо Иванов: Държим си барута сух и сме нащрек

Радев се обявява за говорител на интересите на Путин. Той се нарежда до Лукашенко

Позицията на президента Румен Радев ни изолира от от съюзниците ни и цялата логика на международния ред – в основата му е забрана на агресивната война. Когато Радев се обявява на практика за ръководител на руските интереси у нас, той се нарежда до Лукашенко.

Дори Вучич не си е позволявал подобна позиция. Това, което казва Радев е недостойна и безотговорна позиция, вредна за България.

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пред bTV по повод репликата на президента Румен Радев, който заяви, че Украйна сама настоява да води тази война.

„Репликата на Радев, че Украйна искала да води тази война при абсолютно ясната ситуация и позиция на всички съюзи към, които ние принадлежим, че Украйна е жертва на незаконно, противоправна агресия от страна на Руската федерация, ни изолира от нашите съюзници“, добави той.

По думите му позицията на Радев била недостойна, подла и много вредна за България. България в момента трябва да може да покаже, че е отговорен член на международната общност.

Темата с импийчмънта на Радев е въпрос на мнозинства. “Моментът е изключително сложен”, подчерта Иванов.

На въпрос дали избирателите на ПП-ДБ разбират, по неговите думи, историческата необходимост от управление с ГЕРБ, Иванов изрази увереност:

“Важното са резултатите. Разбирам това съмнение, но ние не изразяваме наивна вяра, че нещата ще се получат. Ще видим как в следващите 12-24 месеца България ще се промени както през 1989 година.

По думите му избирателите разбират историческата значимост на компромисната комбинация межди ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Разбираме, че всеки ден трябва да се борим“, категоричен бе Иванов.

„Правителството на Денков и Габриел е най-добрият инструмент, който страната има. Ние трябва да навигираме тази промяна“, посочи Иванов.

„Аз не съм пострадал, България пострада. Аз напуснах и това зададе как се развиха политическите събития следващите десет години. От тази гледна точка не изхождам от наивност.

Ние сме готови, ако видим, че нашите партньори отново се опита да подменят необходимостта от дълбок реформи, да подадем оставка и да напуснем управлението“, каза то във връзка с това, че през 2016 година ГЕРБ и ДПС се отметнаха от предложените му и оставиха надмощието на прокуратурата във ВСС.

„В основата е съдебната реформа и нашата решимост те твърда. Рационално е да се очаква, че нашите партньори са си научили уроците.

Държим си барута сух и сме нащрек, но не може да си позволим заради опасения и лоши прецеденти да не опитаме. Нямаме право на това“, категоричен бе Христо Иванов.

Относно общите действия между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, станало обект на обсъждане в седмицата, когато трите партии и коалиции си разпределиха постовете в парламентарните комисии, Христо Иванов отговори на въпроса как 3 години след акцията му край сараите на Ахмед Доган в “Росенец” сега едва ли не ДБ и ДПС си партнират във властта:

“Всичко това не е тежък компромис. Ние показахме, че в България има възможности определени части от територията на политическата система да са извън закона. “Росенец” завърши с общо пеене на “Мила Родино”.

Въпросът не е кой срещу кого е бил, а срещу какво сме били общо – всички бяхме за законност. Така че не, не сме направили тежък компромис с ценностите ни”, подчерта лидера на “Да, България”.

По повод отправената критика от страна на зам.-председателя на ГЕРБ-СДС Даниел Митов, че двете коалиции все още си нямат доверие, Иванов каза, че няма как да има прегръдка.

Запитан за издигането на кандидатурата на проф. Вили Лилков в надпреварата за кмет на София, съпредседателят на ДБ посочи:

“Имаме нужда от разговор за миналото. Сигурен съм, че г-н Лилков ще допринесе за този разговор. Но разговорът за София ще бъде решен през разговора за бъдещето”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts