| | | |

Захарова: САЩ и Великобритания са отговорни за атаката срещу Кримския мост, те са…

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини днес Украйна в извършването на атаката срещу моста, свързващ Русия с Крим, предадоха Ройтерс и БТА.

Според нея украинската атака срещу Кримския мост е осъществена със съдействието на САЩ и Великобритания.

Ройтерс уточнява, че Захарова не е представила доказателства в подкрепа на твърденията си.

„Сегашната атака срещу Кримския мост е извършена от режима в Киев. Този режим е терористичен и притежава всички отличителни белези на международна организирана престъпна група”, каза Захарова.

“Решенията се взимат от ръководителите и военнослужещите на Украйна с прякото участие на американските и британските разузнавателни агенции и политици. САЩ и Великобритания са отговорни за една терористична държавна структура”, допълни тя.

“В 3.05 ч два украински безпилотни надводни апарата са атакували Кримския мост”, съобщи Националният антитерористичен комитет на РФ.

От Следствения комитет на РФ отбелязват, че правоохранителните органи са възбудили наказателно преследване за терористичен акт и се извършват необходимите оперативни и следствени действия.

Повредена е секция от автомобилната част на моста, жп-трасето е невредимо и продължава да функционира.

Председателят на кримския парламент Владимир Константинов заяви днес, че Украйна е извършила атака срещу Кримския мост, при която са загинали двама души, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

В изявлението си Константинов отбелязва, че железопътната част на моста не е повредена.

Движението по построения от Русия мост, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, е спряно поради “извънредна” ситуация, съобщи по-рано днес в “Телеграм” поставеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов, цитиран от Ройтерс.

Аксьонов заяви, че аварията е възникнала на 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край. Той не съобщи подробности, но по-късно помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението.

Инцидентът на Кримския мост може да е провокация от страна на Москва, заяви днес говорителката на южното военно командване на Украйна Наталия Гуменюк, цитирана от Ройтерс.

“Създаването на подобни провокации, които окупационните власти на Крим веднага разтръбяват, е типичен начин за решаване на проблеми за кримските власти и за страната агресор”, каза Гуменюк.

По неофициални данни загиналите на Кримския мост са 36-годишната Наталия и 40-годишният й съпруг Алексей.

Жената е служителка на отдела по образование на Новоосколския окръг, а мъжът е шофьор. 14-годишната им дъщеря Ангелина е със закрита черепно-мозъчна травма.

Кримският мост, известен още като Керченски мост, е най-дългият в Европа и в Русия и осигурява движение на автомобили и влакове на 19 км над Керческия залив, разделящ Русия и окупирания от нея Кримски полуостров.

Инцидентът става в деня, в който трябва да бъде оповестено дали зърнената сделка ще бъде прекратена или ще продължи действието си.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts