| | | | |

СКАНДАЛНИ подробности за държавния, луксозен апартамент, предоставен на Демерджиев: 83-годишен беше…..

Бившият началник на Министерство на вътрешните работи в служебното държавно управление на Гълъб Донев – Иван Демерджиев, се е нанесъл по втория начин и в цялостен разрез с морала, който обществено изповядва, в първокласен държавен апартамент в идеалния център на София, написа „ Уикенд “ .

Вече втора година чевръстият пловдивски юрист, домогнал се до шефския пост в Министерство на вътрешните работи в последния длъжностен кабинет, назначен от президента Радев,

населява жилище от 231 кв. м. на жълтите павета – на влиятелния столичен бул. „ Цар Освободител “ №21, плащайки за него смехотворния наем от 213 лв..

Заедно с жилището в наема влизат мазе и таванско помещение.

Въпреки, че Иван Демерджиев към този момент не е министър, той си прави оглушки и отхвърля да освободи „ царския “ апартамент на Министерство на вътрешните работи.

Не това обаче е най-големия скандал, свързан с евтиното държавно жилище в центъра на София, харизано срещу мизерен наем на Демерджиев, а обстоятелствата, при които той се е нанесъл в лукс апартамента.

В региона към бул. „ Цар Освободител “ на жълтите павета цената на квадратен метър застроена площ доближава до 4000 евро, само че жилища с площ от над 200 квадрата на процедура липсват на имотния пазар – незабавно се купуват, когато изскочат за продажба.

Жилището, населявано от Демерджиев, би коствало най-малко 1 милион евро, в случай че инцидентно излезе на имотния пазар, безапелационен беше пред „ Уикенд “ брокер на недвижимо имущество.

Апартаментът, в който се шири Иван Демерджиев, е стопанисван от Дирекция „ Управление на собствеността и обществените действия “ в Министерство на вътрешните работи, която дава отговор за имотите на полицията, само че и за съхранението на иззети коли, тирове, рейсове и всички транспортни средства, задържани от Министерство на вътрешните работи.

Любопитна подробност обаче е, че Демерджиев се нанася в първокласния апартамент на пъпа на София не в качеството си на вътрешен министър в кабинета на Гълъб Донев, а още като министър на правораздаването в служебния кабинет на Стефан Янев.

„ В жилището, в който Иван Демерджиев беше настанен срещу смехотворен наем през месец ноември 2021 година, живееше 83-годишен пенсиониран служител на реда с над 40-годишен трудов стаж в системата на Министерство на вътрешните работи, пенсиониран с почести в края на 90-те години на предишния век.

Човекът обаче по този начин и не се беше възползвал преди време от опцията да придобие ведомственото жилище, купувайки го на символична цена – почтен служител на реда, не е имал пари…

Буквално за 2 месеца пенсионираният служител на реда беше изнесен от жилището и настанен другаде, в доста по-малък апартамент, с цел да се намърда в парцела Иван Демерджиев “, споделя смайващата история пред „ Уикенд “ чиновник от Дирекция „ Управление на собствеността и обществените действия “ в Министерство на вътрешните работи.

Според думите му, жилището на полицията, в което Иван Демерджиев се е намърдал още докато е бил правосъден министър, му е било осигурено от Пламен Узунов, сочен неофициално като един от неформалните кадровици в МВР, а и в държавата, докато служебните правителства на Румен Радев управляваха страната.

„ Узунов издейства жилището на Демерджиев, защото знаеше, че в идващия длъжностен кабинет на Радев пловдивският юрист ще бъде назначен за министър на вътрешните работи от Гълъб Донев.

Иначе преди този момент, като заместител на правосъдния министър Янаки Стоилов в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев, на Демерджиев беше предоставен 3-стаен апартамент със съседен гараж към него, също в центъра на София.

Жилището обаче не се хареса на господина – теснеело му, тъй като имал брачна половинка и две деца.

Заради този му каприз в Дирекцията беше спусната устна заповед да се обезпечи подходящо жилище на бъдещия министър.

Тъй като нямаше подходящо, се принудиха да изгонят от жилището на „ Цар Освободител “ №21 пенсиониран с почести служител на реда, който в този момент е на 83-годишна възраст.

Старецът е настанен в друго ведомствено жилище, отново в центъра на София, само че с площ от 70 кв. м.

Половината му покъщнина на практика отиде на боклука при изнасянето му от жилището, с цел да бъде настанен на мястото му Демерджиев.

Преди това обаче да се случи, на парцелът беше направен ремонт и то за сметка на Дирекция „ Управление на собствеността и обществените действия “ в Министерство на вътрешните работи “, приключва източникът ни.

„Уикенд“ не успя да се свърже с бившия МВР шеф. Готови сме да дадем думата на Иван Демерджиев, за да обясни обстоятелствата, при които се е нанесъл срещу мизерен наем в луксозен държавен имот в идеалния център на София.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts