| | | |

Политолог шокира: Знам дали ще се разпадне сглобката на кабинета!

„Не мисля, че ще има новости в поведението на политическите партии. Засега заявките за някакви вътрешни сътресения няма да се реализират.

снимка Архив

Обективният интерес на управляващото мнозинство е да съхрани управлението в този му вид, за да могат политиците да свършат работата, за която са се обявили в началото на мандата“, това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев.

Политологът смята, че приоритетно за управляващото мнозинство ще бъде преодоляването на проблемите с президента Румен Радев по отношение на главния секретар на МВР, след това на ръководителите на службите.

„Управляващото мнозинство ще се заеме приоритетно с проблеми в законодателството, за да се махне президентът като съгласувателен орган в назначението на тези длъжности. Това ще бъде може би най – приоритетната тема.

Другата ще бъде допълнителните промени в Наказателния кодекс (НК) и в правилника за движение по пътищата – да се изчистят проблемите с отнемане на пътните превозни средства на шофьорите, заловени с алкохол или наркотици в кръвта.

Това са неща, които изискват концентрирана работа, смятам, че достатъчно ангажирани ще бъдат парламентарните групи от управляващото мнозинство, за да се занимават с нещо друго поне в следващия месец.

След това започва активната предизборна кампания за местните избори, така че до провеждане на самите избори, а и малко след тях не смятам да има сътресения, които коренно да промени парламентарната конфигурация“, каза още Стойчо Стойчев, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че в коалиционната история на ГЕРБ винаги е имало комуникация с партньорите им през медиите и не смята, че острите реплики между Борисов и Петков ще имат сериозно отражение.

„Било то между Борисов и Радан Кънев, лидерите на Реформаторския блок, Патриотичния фронт това се е случвало. Тези комуникации сами по себе си не са водили до разпад на коалиционните мнозинства. Проблем за тях би дошъл от друго място, а не от полемиката между лидерите“, подчерта политологът, след което уточни, че не смята да има фактори, които да предполагат разпада на мнозинството.

„Обективният интерес на управляващото мнозинство е да съхрани управлението в този му вид, за да могат да свършат работата, за която са се обявили в началото на мандата. Алтернативата за друг кабинет в това мнозинство ще дойде, когато дойде време за ротацията.

Според мен до ротация ще се стигне и тогава ще се говори за проблемите в коалицията по същество, защото тази ротация ще представлява вот на доверие за кабинета Габриел“, поясни експертът.

Относно това дали конфликтът между управляващите и президента Радев ще се задълбочи, Стойчо Стойчев заяви, че неразбирателството ще се разреши.

„Конфликтът ще се разреши в полза на управляващите, които ще променят законите, които в момента вменяват на президента правомощия, които той не може да изпълнява, тъй като не споделя съответната отговорност, защото отговорността за резултатите от борбата с престъпността и вътрешния ред носи правителството и всички очакват от него такива резултати.

Ако президентът пречи на правителството то да се справи с тази работа, без да носи съответната отговорност пред гражданите, то трябва да разполага и с такива правомощия.

Затова и предполагам депутатите ще се занимават приоритетно с промяна в законодателството, за да премахнат президентската институция като съгласувателен орган от назначенията в службите и в МВР“, обясни Стойчев.

На въпрос дали ще се стигне до конституционни промени, политологът изрази недоверие, че в тази парламентарна сесия ще има такива промени.

„Ако до такива се стигне, това ще бъде догодина най-рано“, допълни политологът Стойчо Стойчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts