| | | | |

Николай Банев тихомълком даде една торба пари и спаси кичозния си Мавзолей в София

Николай Банев, който е пословичен с отказа си да плаща каквото и да е – от заплати и осигуровки на работниците си, през дължими данъци на държавата, та до дребни сметки за ремонти или услуги, този път по принуда е надмогнал себе си.

Оказва се, че скандалният олигарх тихомълком е платил свои задължения за над 10 милиона лева.

Както се казва, бълха го ухапала. Да припомним, че Банев къта в швейцарските си сметки стотици милиони, изкарани от десетките приватизирани заводи, който през годините източи брутално и наряза за скрап, пише „Уикенд“.

С платените милиони, Банев успява да си запази резиденцията си в столичния квартал „Бояна”, известна в бизнес средите като Мавзолея.

Резиденцията на Баневи снимка Архив

Палатът със застроена площ от 720 квадрата разполага с над 12 декара парк и собствена хеликоптерна площадка. Обзавеждането изглежда ултра кичозно, дори и по стандартите на родните чалга баровци.


В стремежът си да се изкара като част от елита, бившия комсомолски функционер пръска над 100 000 лв. само за сребърни вилици и лъжици. Парите са платени в момент когато хилядите работници в заводите му мизерстват заради неплатени с месеци заплати.

Отделно е другата домакинска посуда – чаши, чинии, фруктиера, покривка за маса и други съдове.

Естествено, всичките са от любимата на мутри и новобогаташи марка „Версаче”. Само каната за вода на одиозното семейство Баневи струва 900 лева.

След като през 2019 г. прокуратурата най-после прогледна за безобразията на олигарха и му повдигна обвинение за пране на пари, куп кредитори събраха смелост да си поискат дължимото.

Начело бе НАП, която след 3 години бездействие, внезапно се сети, че има да взема над 900 000 лева.

Претенции към Николай Банев предявиха БДЖ и дори „Софийска вода”, след като богаташът години наред пълни басейна си в „Мавзолея” на аванта. Оказа се, че олигархът е „забравил” да плати няколкото хиляди лева за поръчаните покрай ремонта на резиденцията водопроводни тръби.

Всъщност, списъка с кредиторите заема няколко страници.

След като многобройни подкани да плати не дават никакъв резултат, палата на Баневи, която се води собственост на фирма „Партнърс комерс”, е запориран през март 2019 г.

Частен съдебен изпълнител с помощта на ченгета разби вратата, за да опише намиращите се вътре мебели, бижута, дрехи и други вещи на самозабравилата се фамилия. Насрочен бе и търг, като началната цена само за сградата беше 5 788 107 лв. без ДДС.

По непотвърдена информация, кандидати да купят резиденцията на Банев не са липсвали. Затова и олигархът, нетипично за него, е принуден да развърже кесията си.

Едно по едно, той започва да изплаща задълженията си към десетките кредитори.

Последното плащане в размер на около 3 милиона лева е направено преди няколко месеца, твърдят запознати.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts