| | | |

Напрежението ескалира: Путин иска от Ким Чен-ун оръжия за войната в Украйна, САЩ плаши със…

Украинското разузнаване разкри, че по време на срещата със севернокорейският лидер Ким Чен-ун президентът на Русия Владимир Путин ще поиска снаряди и боеприпаси за руските артилерийски системи, съобщава информационната агенция УНiАН.

В същото време официални представители на Южна Корея и Япония съобщиха, цитирани от Нова телевизия, че Чен-ун вече е пристигнал в Русия.

По-рано севернокорейската информационна агенция разпространи кадри, на които се вижда как Ким се качва на личния си влак в столицата Пхенян, а с него отпътува и делегация от високопоставени военни.

Предстоящата среща на севернокорейския лидер с Владимир Путин ще се състои във Владивосток, в руския Далечен изток.

Двамата ще разговарят в близките дни, включително във формат на четири очи, обявиха от Кремъл, като уточниха, че не са планира пресконференция.

Вашингтон и Сеул смятат, че Путин иска да издейства от Пхенян така необходимите му оръжия за войната в Украйна.

„Ще следим много внимателно резултата от тази среща. Напомням и на двете страни, че всеки трансфер на оръжия от Северна Корея към Русия би бил в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Ние, разбира се, категорично прилагаме санкциите си срещу организациите, които финансират военните усилия на Русия. Ще продължим да прилагаме тези санкции и няма да се поколебаем да наложим нови такива на Северна Корея, ако това е необходимо”, заяви говорител на Държавния департамент Матю Милър.

Ким Чен-ун е придружен от ключови ръководители на партията, правителството и въоръжените сили на страната, пише УНiАН.

Вчера следобед руски пропагандни медии съобщиха, че Путин е пристигнал във Владивосток за участие в Източния икономически форум, информира украинската агенция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts