| | | | |

Започна издигането на скеле около МОЧА. Мая го брани с жива верига ВИДЕО

Конструктивно скеле ще бъде поставено около Паметника на съветската армия, съобщиха от областната управа на София.

Областният управител Вяра Тодева уведомява, че това е пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите.

В края на август бе поставена ограда около паметника, известен и като МОЧА – Монумент на окупационната червена армия.

Причината бе поредното нападение над ПСА – този път от фенове на футболния клуб “Левски”. Заради това в Русия бе образувано наказателно дело за оскверняването на паметника.

Жива верига, начело с Мая Манолова, опита да спре поставянето на скеле около Паметника на съветската армия, известен като МОЧА – Монумент на окупационната червена армия в София.

снимка Кадър

Това се случва след като по-рано тази година Столичният общински съвет взе решение, че той трябва да бъде демонтиран.

Областният управител Вяра Тодева уведомява, че това е пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Цели се и обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му.

снимка Кадър

Преди обяд два камиона с железа са разтоварили скелето на части пред монумента. Щом разбрали това, депутат от БСП и “Възраждане” са поискали от областната управа да им предостави заповед за поставяне на съоръжението, както и документи, указващи каква е целта му.

снимка Кадър

По закон като депутати имаме право да поискаме да ни бъдат предоставени документите незабавно, подчерта червеният народен представител Георги Свиленски.

Той поясни, че в тези документи няма класифицирана информация. Депутатите обаче са получили отказ с аргумент, че трябва да се отправи писмено искане и до две седмици ще бъде получен отговор.

Дотогава обаче ще е свършило всичко, обясни депутатът от БСП.

Той подчерта, че държи цялата процедура да бъде законна и изрази подозрение, че документите не отговарят на нормативната уредба – именно поради това областната управа не ги предоставяла.

“Металното съоръжение до паметника е в много лошо състояние, а на него играят деца. Не знам областната управа да е направила проверка, каквато прави на паметника. Подлезите също са в окаяно състояние, също няма мерки от страна на общината”, коментира и Ивайло Чорбов от “Възраждане”.

Депутатите се заканиха да останат на място до паметника, докато видят съответните документи. На мястото има и засилено полицейско присъствие.

Жива верига

Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА! определи действията на областната управа около паметника като самоуправство и посочи, че не е издаден надлежен правен документ за събарянето на МОЧА.

Скандалите около паметника започнаха след опитите на Манолова и нейни съмишленици, сред които и депутати от БСП и “Възраждане”, да блокират камионите на строителната фирма.

Докато те блокираха предната част на монумента, камиона мина отзад и работниците започнаха да разтоварват металните елементи от скелето.

Впечатление направи решението на един от защитниците на ПСА, който в опита си да отвлече вниманието на строителите, извади тонколона и пусна музика.

Ще махнат ли скоро МОЧА?

За демонтирането на монумента има решение от Столичния общински съвет, като топката е в полето на областния управител.

Наскоро Министерски съвет улесни процедурата по преместване на паметника, като промени собствеността му от публична държавна на частна държавна. БСП и „Възраждане“ също са против демонтиране на монумента.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts