| | | |

Стартира подписката за референдум за Трети март

Инициативният комитет внася заявление в парламента

146 членове – годините на Шипченската епопея

Инициативният комитет за провеждане на референдум за националния празник Трети март ще внесе заявление в Народното събрание за започване на подписка за референдум.

В инициативата участват политици, общественици, учени, журналисти, спортисти, представители на неправителствения сектор, студенти,

а тя беше обявена в началото на септември в София, след като от управляващото мнозинство обявиха намерение националния празник да бъде сменен и датата да бъде записана в промените на конституцията.

В момента Инициативният комитет наброява повече от 60 души, сред които акад. Иван Юхновски, проф. Искра Баева, евродепутатът Петър Витанов, адвокат и бивш зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев, журналистът Явор Дачков и др. – общо 146 членове, колкото са годините от Шипченската епопея.

Когато предложението е направено от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и отговаря на изискванията на закона, Народното събрание е длъжно да приеме решение за произвеждане на референдум, гласи закона.

Срокът за събирането на подписи е три месеца от внасянето на уведомление до председателя на Народното събрание.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts