| | | |

Премиерът най-сетне направи това, което цяла България чакаше ВИДЕО

В Министерския съвет беше подписан меморандум между правителството и земеделските производители. Той влиза в сила от днес.

Протестните действия спират, а земеделците се “прибират по родните си места и започват да се занимават с това, което правят най-добре: земеделието”, заяви представител на Инициативния комитет на протеста.

Министър-председателят се извини за думата “терористи”, която използва за протестиращите, земеделците го аплодираха.

“Имаме подписано споразумение. Както се шегувахме в залата: след един фалстарт, важното е, че финиширахме успешно.

При конструктивно проведени преговори, каквито имахме вчера и днес, няма победени, няма отстъпили, всички печелят. Около това се обединихме с хората, които участваха в срещата, че именно по този начин можем да продължим напред.

Потушихме напрежението, което вълнува хората днес, но има проблеми, които има да се решат и ще решим заедно”, заяви премиерът акад. Николай Денков.

Министър-председателят се извини, че е използвал думата “терористи”.

„Използвам момента да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, аграрния сектор, животновъдите, че ги обидих, без да искам, като използвах думата „терористи“.

Тя не беше насочена към тях, тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана, на която щяхме да започнем да обсъждаме точно тези точки в същия дух, в който го свършихме днес“, каза акад. Денков.

“Всичко, което включихме в меморандума, съответства в голяма част на очакванията и исканията на протестиращите, както и съответства на 100% на задачите и приоритетите на нашето правителство.

Всички отпуснати средства се полагат на земеделците. Търсихме как да ги получат по-рано и в пълен размер.

Има ускоряване и по-добра организация на работата така, че те да могат да работят по-спокойно. Всичко подписано съответства на подписаното между Украйна и Европейската комисия. Всичко, което направихме, е една малка крачка, но в правилната посока”, добави Денков.

“Искам да благодаря от именото на Инициативни комитет. Има постигнат резултат. Важно е да се стигне до консенсус”, обяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Земеделският министър Кирил Вътев отбеляза, че се надява да се работи в тази среда, да има повече български продукти.

Държавата започва да изготвя политики за развитие на земеделието в дългосрочен план, стана ясно още по време на брифинга.

На редовно си заседание кабинетът реши да отпусне 63 млн. лева допълнително на Държавен фонд “Земеделие” за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани.

По-рано стана ясно, че протестът на земеделските производители се прекратява.

Днес от сутринта протестиращите земеделски производители изчакваха край Долни Богров подписването на споразумение с поетите при преговорите с правителството ангажименти.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts