| | | |

МЪЛНИЯ! Какво се случва? ПП-ДБ искат главата на свой министър!

С оставка в джоба ли ходи вече здравният министър? Столът на Христо Хинков се разклати.

Депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов излезе с остро изявление във фейсбук по повод интервю на Хинков за телевизия „Евроком“. Министърът е обяснил, че се колебае дали да си подаде оставката предвид несъгласия с премиера Николай Денков по кадрови въпроси, касаещи заместник-министри.

В тази връзка Васил Пандов, който е юрист, но е зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, е написал във фейсбук:

Когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър-председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход – да си подаде оставката!

За съжаление ще остане загубеното ценно време за реформи на българското здравеопазване.

През последните месеци запомнихме министър Хинков със скандали относно предложения проект на методика за изработване на нова здравна карта, която предвижда драматично увеличение на броя на леглата, с което целим България не просто да бъде първа в Европа по брой легла на глава от населението, но и да постави своебразен рекорд.

Липса на каквито и да е действия за контрол върху публичните държавни болници, за които ежедневно има публикации.

Създаде се обществен съвет по строителството на детската болница, от който никой не е доволен (но за сметка на това тихомълком беше сменен изпълнителният директор на компанията за строителство на детската болница с неясни мотиви, вероятно за да се назначи “наша” кандидатура).

Не видяхме действия за подобряване на профилактиката и превенцията, което е най-важната част от програмата за управление в сектор “здравеопазване”.

Не е ясно каква ще е реформата на болничната помощ.

Министър Хинков навлезе в проблематиката на недостига на лекарствени продукти, без да е задълбочено подготвен по темата и воден от натиска на злободневния проблем, няма системен подход.

Опитва се да прехвърли липсата си на визия в тази област на единствения специалист в екипа му – проф. Илко Гетов и на предходния министър проф. Сербезова (тази тема вече се изчерпа от служебния министър Меджидиев, но имаме странна и необяснима синергия в посланията на проф. Хинков и д-р Меджидиев).

Като става въпрос за екипа му, той назначи в политическия си кабинет и като директор на дирекция лица, за които има подадени сигнали в прокуратурата за сериозни финансови злоупотреби в голяма болница.

Обществото не беше информирано какви разрешения за нови болници има издадени през последните месеци, нито какво очаква пациентите и медицински специалисти в това отношение.

Не видяхме стъпки за промяна в областта, в която проф. Хинков е специалист – психичното здраве на нацията.

Преди седмица отново се посочиха в Народното събрание срамните доклади и изявления на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, но не разбрахме какво КОНКРЕТНО ще бъде направено в скоро време за пациентите, освен че има стратегия за психично здраве.

Не видяхме одит на системата на спешната помощ и много други заложени в програмата за управление въпроси.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts