| | | |

Сметките на “великият финансист” Асен Василев пак не излизат

Проектобюджетът за 2024 година се отлага.

С решение депутатите се готвят да разрешат на финансовия министър Асен Василев да внесе текстовете с 15 дни забавяне, което е в разрез със Закона за публичните финанси, според който това следва да се случи до края на октомври.

Проекторешението е внесено вчера от Йордан Цонев (ДПС), Делян Добрев (ГЕРБ) и Венко Сабрутев (“Продължаваме промяната – Демократична България”).

С него се удължава срокът, до който Министерски съвет трябва да внесе проектобюдждета за 2024, както и малките бюджети на ДОО и НЗОК с 15 дни. Според Закона за публичните финанси правителството е задължено до 31 октомври да внесе законопроектите.

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември. Това пък според мотивите на вносителите ще скъси сроковете за приемането на данъчните закони, едва след които трябва да се приеме и Бюджет 2023.

От ГЕРБ обаче съзряха друга причина за бавенето на законодателната процедура:

“Моето лично мнение е, че не излизат сметките на бюджета”, коментира пред журналисти в НС Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Той добави, че очаква да се съкращават разходи, за да може бюджетът да се вмести в 3-процентния дефицит.

Добрев, който е и вносител на проекторешението, заяви, че се е подписал под текстовете, защото инициативата за даване на картбланш от 15 дни на финансовия министър се е развила вчера след 17:30 ч., когато той е бил единственият депутат от ГЕРБ в парламента.

Скоростното прокарване на текстове продължи и днес.

В хода на заседанието по заповед на Делян Пеевски бе дадена 30-минутна почивка, по време на която се проведе извънредна бюджетна комисия, която да гласува проекторешението.

Това не бе публично обявено и за събирането се разбра от депутати.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че Асен Василев не е готов с бюджета и това е единствената причина за удължаването на сроковете.

Той прогнозира, че приемането на план-сметката ще се забави с поне месец, което ще забави парите за общините. Йорданов определи финансовия министър като “най-големия некадърник”, но вината била на ГЕРБ и ДПС, които го поставили на власт.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се променя Закона за публичните финанси, за да се удължават срокове.

Миналата година, когато служебният кабинет отказа да внесе проектобюджет, и БСП, и ПП обвиниха кабинета “Донев”, че не е внесъл в срок законопроектите, с което е нарушен закона.

Нинова заподозря, че истинската причина за удължаването не е ваканцията, а непопулярни мерки, като вдигане на данъци, които се очаквало да бъдат внесени. Тя изтъкна, че това би повлияло на предизборната кампания.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ отказа да коментира по същество какви ще са предложенията в проектобюджета. Той не отговори по същество и дали се предвижда вдигане на данъци и осигуровки.

На свой ред Бойко Борисов и Делян Пеевски съобщиха, че ще подкрепят удължаването на срока, но и те не отговориха по същество дали се предвижда вдигане на данъци и осигуровки.

По-късно лидерът на ГЕРБ и неформалният такъв на ДПС съобщи, че се е провела извънредна среща между Пеевски, Борисов, Делян Добрев и Асен Василев, на която е обсъждан проектобюджетът.

Финансовият министър се е съгласил да бъдат оттеглени предложенията за отстъпки за касови бележки, донос-бонус, както и вдигане на ДДС за ресторантьори.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts