| | | |

Лойд Остин: България ще даде на Украйна компоненти за зенитно-ракетната система С-300

Българското правителство ще прехвърли на Украйна компоненти за зенитно-ракетната система С-300.

Това заяви на пресконференция в Брюксел след редовното заседание на създадената от Запада контактна група за доставките на оръжия за Украйна от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, съобщава ТАСС.

„България ще прехвърли компоненти, за да помогне на Украйна да укрепи своите системи за противовъздушна отбрана С-300“, каза Остин.

Освен това Остин потвърди обявената по-рано информация, че Германия ще прехвърли на Киев още една система “Пейтриът” и допълнителни ракети за нея.

Според него същият пакет от германска помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара ще включва също две системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и десет танка “Леопард 1”.

Шефът на Пентагона каза още, че Швеция ще изпрати пакет от помощ от 200 милиона долара, който ще включва артилерийски снаряди, Франция се е „ангажирала да предостави повече гаубици“ и да ускори производството им,

Обединеното кралство ще дари снаряди за противовъздушна отбрана и 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, а

Канада възнамерява да инвестира почти 500 милиона долара в производството на бронирани превозни средства за Украйна

Изтребители-бомбардировачи F-16 ще бъдат прехвърлени в Украйна не по-рано от следващата пролет, заяви министърът на отбраната на САЩ.

„Що се отнася до това кога F-16 ще пристигнат (в Украйна), както знаете, имаме коалиция за подготовка на пилоти за F-16, която в момента работи върху обучението им. Тази работа е започнала в Европа и ние също подготвяме пилоти в САЩ“, отбеляза той.

Източник: ТАСС

снимка: Архив

Similar Posts