| | | |

Пеевски: Денков отговори писмено за изпълнение на Споразумението. Даваме го на синдикатите за оценка

Съпредселателят на ДПС подчертава, че са необходими решителни и отговорни действия за изпълнението на ангажиментите по този толкова чувствителен за заетите в сектор “Енергетика” и цялото ни общество въпрос.

Получихме писмения отговор на министър-председателя за изпълнението на споразумението с енергетиците, даваме го на социалните партньори за становище и оценка.

Това заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който заедно с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от премиера Николай Денков писмена информация за хода на изпълнение на споразумението, сключено между министър-председателя, министри, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“ на 03.10.2023 г. в Народното събрание.

Премиерът ни информира, че активната работа на правителството в изпълнение на всяка една от точките от Споразумението е в ход и ще продължи и занапред в тясно сътрудничество със социалните партньори, съобщава Пеевски.

За постигане на пълна прозрачност и информираност на страните по споразумението и като гаранти за неговото изпълнение, ние ще разпратим отговора на премиера до всички участници в срещата и ще очакваме от тях коментар и оценка за напредъка на изпълнението, допълва Пеевски.

Той подчертава, че са необходими решителни и отговорни действия за изпълнението на ангажиментите по този толкова чувствителен за заетите в сектор “Енергетика” и цялото ни общество въпрос.

Занапред очакваме министър-председателят да продължи да ни информира ежеседмично за хода на изпълнението на Споразумението, напомня съпредседателят на ПГ на ДПС.

На 19.10. 2023 председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в специално писмо до премиера Николай Денков попитаха:

“Какви мерки са предприети по отношение на изпълнението на точките от Споразумението между министър-председателя, министри, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор “Енергетика”, което беше сключено на 03.10.2023 г.”

С писмото се поиска информация какви мерки са предприети по точка 5 (категорично отпадане от ТП нa предприятие за конверсия на въглищните райони), чийто краен срок за изпълнение е 31.10.2023.

Изисква се и информация по мерките по точки 2 и 3 (срок за изпълнение 30.11.2023 г.) и информация по останалите точки, ако има предприети мерки.

“Написахме писмо, в което искаме да се спазят сроковете, защото ние си спомняме тежките преговори със синдикатите, с миньорите, с енергопроизводителите от различните райони, включително и от Бобовдол, Мариците и така нататък.

И в тези срокове, като не се изпълнят, те пак ще излязат на улицата. И ние когато сме си сложили ,заедно с премиера Денков подписите, с колегите от ПП-ДБ, синдикатите, ние не трябва да излъжем хората”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В писмото си до премиера Николай Денков депутатите посочват, че Народното събрание е гарант за изпълнение на Споразумението между премиера, министри, депутати и синдикатите и във връзка с контрола, който трябва да осъществи по неговото изпълнение, народните представители ще изискват ежеседмична информация по отделните мерки.

На 4 октомври парламентът прие подписаното по-рано споразумение между кабинета и енергетиците. То мина със 133 гласа “за“, като ”Възраждане”, ИТН, БСП, независимият Радостин Василев и двама от ПП-ДБ гласуваха “против”.

A ето и седемте точки, върху които се основава проектът за парламентарно решение:

1.Продължаване на процедурата за въвеждане на капацитет и осигуряване на работата на производствени мощности, които да гарантират националната енергийна сигурност за постигане на плавен преход. Срок до 31 декември 2023 година

2.Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание, с които не се допуска ограничаване на централите в структурата на Българския енергиен холдинг, както и на други мощности, които работят изцяло на пазарен принцип. Срок до 30 ноември 2023 година

3.Изработване на енергийна стратегия на България до 2050 година с участието на социалните партньори. Срок до 30 ноември 2023 година

4.Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения по териториалните планове и включване в тях на проекти на централите, мините и общините в засегнатите региони. Срок до 31 декември 2023 година

5.Отпадане от териториалните планове на проекта за създаване на държавно предприятие за изграждане на икономически зони върху терените на мините. Срок до 31 октомври 2023 година

6.Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродните емисии от ТЕЦ “Марица-изток 2”. Срок до 31 март 2024 година

7.Социалните партньори продължават преговорите по проекта за споразумение от 19 септември 2023 година.

Енергетици и миньори в страната протестираха в знак на съпричастност към работниците от държавните мини „Марица изток“.

Целта на националния протест бе запазването на бъдещето и независимостта на българската енергетика, а не само на работните места на енергетиците и миньорите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts