| | | | |

Царят на сапуна изтрещя: В ГЕРБ са шизофреници, съдя Делян Добрев, Пеевски играе театър и изпълнява нашата програма, Борисов и корупция…

Имам конкретно предложение към ГЕРБ за дерогацията. На 6 март имаме ротация. Нека дотогава оставим нещата така, както са си. На следващия ден, ако искат, да махнат дерогацията за три дни. Тогава отговорността ще е тяхна и да правят каквото искат”

Това каза днес пред БНР премиерът Николай Денков.

Той визира планираната смяна на премиерите след първите девет месеца на правителството, като министър-председател трябва да стане сегашният вицепремиер Мария Габриел.

Коментарът на Денков беше по повод продължаващото искане на ГЕРБ за отмяна на дерогацията за “Лукойл”.

Премиерът Николай Денков яко се разлюти на Делян Добрев заради настояването да се прекрати веднага дерогацията на „Лукойл”. Денков заяви, че ще съди Делян Добрев.

“Делян Добрев ще влезе в съда, за да се обяснява за тези персонални нападки. За момента нямаме никакви индикации, че “Лукойл” – България нарушава правилата такива, каквито са. Правителството не може да наруши закона, за да удовлетвори желанията на Делян Добрев.”, ядоса се Денков.

Ако се реализира предложението на Добрев, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок – всичко това е ясно описано като сценарий в докладите, постъпили в Съвета по сигурността, поясни министър-председателят.

Това е официалното мнение на институциите, внесено в Народното събрание, допълни той.

По съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в София и финландския Център за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA), което твърди, че от “Лукойл” са намерили вратичка, за да заобикалят условията на дерогацията,

Денков, посочи, че той се коментира от хора, които не са го чели.

“Аз прочетох този доклад. Той не е много голям. В него има внушения, които предполагат, че нещо може да се е случило.

Поканихме самите автори на доклада в Министерския съвет и проведохме среща, за да сравним тяхната информация с нашата. Част от внушенията, са на база невярна информация”, допълни премиерът.

Той увери, че ще продължи да работи с авторите на доклада, за да има сверяване на информация и проверки на процесите.

Според Денков държава контролира и има информация за всичко, което се случва с горивата до момента, преди да напуснат територията на страната. На база проверките нямало индикация, че “Лукойл” нарушава правилата.

В петък депутатите от ДПС Делян Пеевски и ГЕРБ Делян Добрев поискаха прокуратурата да провери данните от публикацията в “Политико”.

В отношението на ГЕРБ към правителството виждам доза шизофрения

По повод вчерашните изказвания на Бойко Борисов на националния съвет на ГЕРБ във Велико Търново, премиерът обяви, че вижда “доза шизофрения” в отношението на ГЕРБ към правителството.

“Има няколко имена, които бяха предложени от тях. Приели сме ги като общи министри. Да се правиш, че нямаш отношение към този кабинет първо не е вярно и второ е вредно”, допълни Денков.

Денков коментира и продължаващите атаки от подкрепящите управлението ГЕРБ, които твърдят, че правителството не работи достатъчно бързо по изпълнението на управленската програма.

Той обясни, че отчети за свършеното за пет месеца, при положение, че целите за разтечени за година и половина няма да дава. Премиерът пое ангажимент на деветия месец, когато ще стане ротацията, всеки министър ще отчете какво е свършено.

“Не е коректно да се искат резултати сега”, посочи Денков.

Вотът на недоверие не стъпва на никаква основа

По повод вторият вот на недоверие срещу кабинета, който опозицията внесе по темата “Отбранителна политика”, Денков каза, че той не стъпна на никаква основа.

“Всеки който следи темата вижда че наваксаме изоставане от много години. Заместник-генералният секретар на НАТО вчера каза колко добре се развива България”, допълни Денков.

Вчера министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че мотивите за вота на недоверие са на база 22 проблема, които не са нови и са дискутирани неведнъж. Дебатите по вота на недоверие са насрочени за 15 ноември, а гласуването ден по-късно.

Бих се отказал от поста при три сценария

“Не се отказвам лесно и имам висок праг на целенасоченост, искам да се постигнат целите на правителството”, каза Николай Денков в отговор на въпрос.

Той обясни и какви са трите сценария, заради които би подал оставка.

-Първият е отклоняване от приетата програма.

-Вторият е приемане на закон от Народното събрание, който кабинетът не може да изпълни, като посочи за пример бюджета.

-Третият вариант да напусне поста е ако ГЕРБ или “Продължаваме Промяната – Демократична България” оттеглят подкрепата си за правителството.

Пеевски не ми е началник

Николай Денков отбеляза, че министрите не са подчинени на депутатите, те са равноправни и народните представители не могат да искат отчети от членовете на кабинета.

Повод за коментара му беше искане от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски премиерът да изпраща на народните представители ежеседмични отчети за работата по приемането на България в Шенген и опитите му да диктува дневния ред на правителството.

“Пеевски играе един театър, в който се изпълнява нашата законодателна програма, а той се държи като началник.

Това нито ме интересува, нито го приемам. Това, че някои депутат ми е дал срок, няма значение. Аз имам срок от 14 дни по правилата на Народното събрание и ще отговоря в него”, уточни премиерът.

Според него, ако депутатите не уважават министрите, от това не печели никой и се срива доверието и в двете институции.

Премиерът се оплака, че работата на кабинета се затруднява от противоборствата в парламента, заради които се появяват изисквания към правителството, които не са съгласувани с него. В този смисъл той се обяви в подкрепа на искането на ГЕРБ за периодични срещи между представители на правителството и подкрепящите кабинета депутати.

Опасно е когато говорим за корупция и Борисов

По повод вчерашен коментар от Бойко Борисов, че прояви на случаи на корупцията могат да станат причина партията да оттегли подкрепата си за правителството, премиерът беше лаконичен:

“Много е опасно когато Борисов и тези хора (които се намираха около него по време на изказването му вчера, б.а.) ги вкараме в едно изречение с думата “корупция”. Защото излиза въпросът защо прокуратурата се активизира сега”.

Вчера на националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново Борисов визира информациите за опит за натиск над министъра на електронното Александър Йоловски от страна на Кирил Петков и Божидар Божанков.

В края на миналия месец Десислава Атанасова от партията на Борисов обяви, че самият Йоловски е съобщил за случая по време на председателски съвет, на който е присъствал.

Ставало дума да не обявява обществени поръчки за 600 млн. лв, а да се сключат договори директно с посочени фирми. Малко преди Атанасова Тошко Йорданов от “Има такъв народ” също изказа твърдения за корупционен натиск над Йоловски.

На министъра беше назначена охрана, а със случая се зае прокуратурата и според Николай Денков това е причината той да не може да направи своя проверка по случай.

“Питах министър Йоловски, но той ми обясни, че докато върви разследването нищо не може да ми каже”.

“За мен цялата ситуация е абсурдна. Имам доверие на Кирил Петков и Божидар Божанков, познавам ги от години. Няма как да са направили нещо подобно”, посочи премиерът.

Не искам да разбутвам екипа в Министерство на електронното управление

Той обясни и защо не предприема смени в Министерството на електронното управление. Според него сегашният екип във ведомството е успя да отчете напредък по задачи, изостанали с години.

“Аз не искам да разбутвам този екип. Когато дойде времето за ротация, ще се види кой как си изпълнява програмата”, каза Денков.

В отговор на въпрос той каза, че няма как да провери дали действията на зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов са в нарушение на правилата, защото със случая вече се е заела прокуратурата.

Както е известно в навечерието на първия тур на местните избори се появи информация, че е Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласуване. Тези данни косвено станаха причина Централната избирателна комисия да забрани гласуването с машинни на първия тур на местните избори на 29 октомври.

Денков днес не скри критиките си към ЦИК, заради това решение, като обяви, че комисията е нарушила изборния кодекс.

Според него членовете на избирателната комисия не са изчакали крайния срок за верифициране на машините, въпреки че са били уведомени, че по това се работи. Денков изрази мнение, че “Върховният административен съд” е трябвало да санира ситуацията”.

Премиерът препоръча на прокуратурата да проследи цялата сюжетна линия по случая, а да не проверява само действията на зам.-министърът.

“Не е моя работа, при положение, че ЦИК се избира от Народното събрание, аз да искам ЦИК да бъде сменена. ЦИК наруши закона, доведе до това да имаме над 500 000 невалидни бюлетини. Те носят отговорност за това”, приключи темата Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts