| | | |

Горанов предупреди: Бюджетът е на ръба на дефицита, няма буфери, вкарва ни в 12 млрд. дълг!

Бюджетът е на ръба на дефицита, той няма никакви буфери.

Това коментира по БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов по отношение на бюджета за следващата година.

Да трупаш дългове и да държиш голям дефицит не е дългосрочна стратегия. Ако се получи нов шок като нова криза или нова пандемия, ние нямаме буфери, за да поемем подобен шок, на ръба сме.

Той отбеляза още, че когато има голям дефицит, той неминуемо върви с големи дългове.

Опитът в годините да се трупат дългове и да се държи голям дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия. Това, което се предлага в 3-годишната бюджетна прогноза, не върви в правилна посока.

Той смята, че ако се иска да се намали дефицита, трябва или да се вдигат данъци, или да се режат доста разходите в бюджета, защото 3% е лимита на възможен дефицит, а за следващата година тези 3% са свързани и с близо 12 млрд. лева нов дълг.

“Основните ми подозрения, че с този по-голям дефицит ще се помогне на по-високото ниво на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната.

Друг съществен проблем с философията на макрорамката това е твърдо оптимистично заложените приходи – добре, че се направи корекция поне по отношение на таксите, свързани с газа, за които беше предварително ясно, че няма да бъдат събрани заради начина, по който бяха въведени, а и заради липсата на възможност на практика едно чуждестранно юридическо лице да бъде обложено с такива големи суми на наша територия – говорим в случая за “Газпром”, посочи Горанов.

По думите му, ако увеличиш правителственото потребление през дефицит, следва да помагаш на ръста на икономиката. Проблем обаче са твърде оптимистично заложените приходи, както и увеличаващата се инфлация.

„Имаме край на програмен период, който да усвояваме, имаме ПВУ, който никак не е напреднал, едни немалки разходи в бюджетите на регионалното и на военното министерство. Нека дадем шанс на правителството да видим как гъвкаво ще управлява разходите.

Добре е да има по-висок растеж, лошо е обаче ако не си готов за лошия сценарий”, коментира той.

„Опитът да създадем благосъстояние за част от населението ни чрез заеми не е устойчиво. Даваме повече от своите възможности за социалната политика. Ние сме задължени да плащаме пенсиите на родителите ни, но ние прехвърляме сметката на децата си, и то с лихви”, смята още Горанов.

Според него, ако не сме прецизни, може да продължим с отлагането на влизането ни в еврозоната.

„Важно е бюджетът да е разумен и да издържа 12 месеца. Действително, мисля, че след последните разговори между представители на ГЕРБ и правителството, новият предложен вариант за бюджет ще бъде подкрепен поне на първо четене.

Предупреждаваме за рисковете и дисбалансите във фискалната рамка. Асен Василев, който заложи политическата си кариера за изпълнението на бюджета, ще може да се докаже”, допълни още той.

„ДПС не участват в първоначалните уговорки за правителството, но ако седнат и се разберат, не виждам пречка в това да вземат министерско кресло при ротация. Бремето на Магнитски очевидно не пречи на Делян Пеевски в кариерата му”, каза още той.

На въпрос как се взима индулгенция по Магнитски, той заяви:

„Както вероятно по време на римската инквизиция – с решение на папата. Има разписан конкретен механизъм, който не предполага участие с други хора. Да, аз предприемам стъпки към това.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts