| | | |

Денков: Путин, Медведев, Захарова, отправят заплахи към различни държави. България трябва да…

Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване не дойде лесно. Доста работа беше свършена през последните месеци

Ветото на Нидерландия ни пречеше за Шенген. Сега вече го няма и е време да се порадваме. Факт е, че това, че не работи парламента, пречи да се решат важните въпроси. В петък щяха да паднат допълнителните такси за руски петрол и нямаше да има въобще такава реакция от Букурещ.

Това заяви в ефира на Нова тв премиерът акад. Николай Денков.

Според министър-председателя причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи вето за влизане в Шенген заради таксата за транзит на руски газ, идва, след като решението не е минало през българския парламент заради двете провалени заседания.

„Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген”, каза още той.

“Надявам се в понеделник да мине. Важно е никой да не пречи на НС. Ако Унгария си спази думата, то няма да имаме проблем за Шенген от нея”, каза той.

“Блокада пред банката в НС не трябва да има. Това не е конституционният начин да се обсъждат важни за обществото въпроси. Няма как да защитаваш Конституцията, като дори не спазваш написаното в нея”, каза той.

“Тази такса не е насочена спрямо унгарската държава и население. Явно има някакви подозрения. Важно е да премахнем този повод и да нямаме проблеми с Унгария”, добави Денков.

По думите му няма лошо, че Орбан и Борисов са си говорили: “Важно е накрая какво ще е решението, защото виждаме, че дори след този разговор пак има позиция на Унгария”, уточни той.

“Изразът, който използва Рюте, е че би било “глупаво да не отчетем напредъка на България””, припомни той.

Според него теми като Шенген са политически, имат си критерии, но там става дума и за доверие.

“Унгария зависи изключително много от руския газ. Това е сериозен въпрос. По отношение на Украйна Орбан остана сам срещу 29 държави. Важно е сега да махнем таксата”, каза Денков.

По думите му с Австрия проблемът е съвсем различен:

“Там има много мигранти и именно там е разковничето. В момента обменяме варианти за решение. Последният вариант включваше въздушните и морските граници, но ние искаме и сухопътните. Има различни варианти, важно е да не се съгласяваме да не се споменават “сухопътните граници”.

Дали ще има дата или механизъм, който ще води до решаването на преговорите, то трябва да се направи нещо”, каза той, намеквайки че може да влезем и поетапно в Шенген.

Денков коментира и това дали Борисов ще е премиер:

“Ние имахме преговори, държим си на споразумението, следваме го и няма защо да се променя. Работим много добре с Мария Габриел. По отношение на Шенген работи главно тя, много е важна за външната политика”, каза той.

По думите му няма процес в ГЕРБ и Габриел ще бъде премиер от март.

Никога не съм чул Борисов да има подобна заявка за такъв пост. Чолаков има такова предложение, които може да са тестване на общественото мнение, но може и да са просто мисли.

За мен Габриел категорично трябва да е следващият министър-председател“, заключи той.

Денков бе запитан варварско ли е демонтирането на Паметника на Съветската армия:

“Думата “варварство” бих използвал за други ситуации – отстрелването на граждани в Киев например. Това е варварство.

Демонтажът се използва точно по начина, по който е монтиран. Тези фигури са много тежки. Следват се технологичните правила”, категоричен бе той.

“Много хора могат да търсят поводи защо не харесват това действие, важна е същината”, добави той.

“Този паметник, нито е военен паметник, нито е паметник на културата. Той не подлежи на регулации, каквито тези два вида паметници имат. Липсва някакъв документ, с който министърът на културата трябва да разреши съответното прехвърляне.

Дали наистина важи и за тази ситуация не знам, но от това ще стане ясно как точно да бъде приложен законът. Демонтажът може да спре, но временно, докато се изчисти казусът”, каза той.

“Често ми се налагаше преди да стана премиер да ходя към Ректората на СУ и минавах покрай паметника. Какво виждам – войник с автомат, който гледа строго към СУ. Това ме тормози. Аз съм разтоварен от това, че този символ изчезва по този начин”, каза той.

Според него нито посланици, нито политици трябва да решават какво ще се представя по едно радио или телевизия. Думите му са по повод на сваленото интервю с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

“От години се води разговор дали съответстват на етичните стандарти някои от интервютата, които се водят там. Крайно време е този въпрос да се реши. Бюджетът им плаща заплатите. Трябва да има ясни и публични стандарти, които се спазват от всеки”, добави той.

Според него българите живеят с представа за Русия от букварите в първите класове от училище.

“Има и друга част от историята, но явно не всеки я знае. Трябва на тази база да осъзнаем, че вече няколко пъти политици на много високо ниво в Русия – Путин, Медведев, Захарова, отправят заплахи към различни държави.

Когато окупираха територии в Грузия, Крим и Донбас, когато заплашва Молдова, виждаме, че има проблем”, каза той.

“Крайно време е да отворим очи и уши и да видим, че има една имперска реторика, която не е позволена в 21 век. Именно тя е довела до двете световни войни”, категоричен е Денков.

Смятам, че България трябва да се подготвя за момент, в който може да бъде заплашена от Русия. Затова трябва да си развиваме въоръжените сили. Ако продължаваме да се държим, все едно такова нещо няма, то ще бъдем заплашени”, каза той.

По думите му все още не е отминало времето на добрия тон между премиер и президент.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

снимка: Кадър

Similar Posts