| | | |

150 данъчни и митничари тарашат складовете на „Лукойл” в цялата страна

В първия ден на 2024 година 150 данъчни и митничари нахлуха в офисите и складовете на „Лукойл Нефтохим“ – Бургас в цялата страна.

В почивния ден започна пълна проверка на наличните количества руски петрол.

Митнически служители извършват проверки в „Лукойл Нефтохим“ – Бургас, както и в над 50 други данъчни склада в страната на суров нефт и нефтопродукти, които попадат в обхвата на ограничителните мерки.

Проверките са в изпълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция “Митници”.

Ангажирани са около 150 митнически служители от звената за „Последващ контрол“, „Акцизна дейност“ и „Митническо разузнаване и разследване“.

Първите екипи митничари влязоха още в 8 часа. Те са разпределени и извършват инвентаризация навсякъде, където има данъчни складове. 6 екипа извършват проверка тук в самата рафинерия, други – в нефтопристанище „Росенец“.

На територията на Митница Бургас в проверките са включени 23 служители.

Основната цел е да бъдат инвентаризирани наличните количества на суров нефт, внесен въз основа на дерогацията, разрешена от Министерския съвет съгласно чл. 3м, параграф 5 от Регламент (ЕС) № 833/2014 г., както и наличните нефтопродукти, произведени от суров нефт, внесен въз основа на дерогацията.

Проверката се случва, след като от днес влиза в сила забраната бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски нефт.

От 1 март пък мощностите няма да имат право да преработват петрол с произход „Русия“.

Предприятието има гратисен период – да реализира вече доставения руски петрол и произведените от него горива. Отсрочката е само за определени нефтопродукти и само ако се изнасят извън държави от ЕС.

Според финансовия отчет на “Лукойл Нефтохим България” за 2022 г. предприятието има активи за 3.437 млрд. лв.

През миналата година на рекордни цени на енергийните ресурси рафинерията е имала приходи за 2.7 млрд. лв., което е с милиард лева повече спрямо 2021 г. При това 2 млрд. лв. от оборота е осигурен от вътрешния пазар.

Така дружеството завършва годината с печалба от 129.596 млн. лв., което е почни два пъти повече от положителния ѝ финансов резултат през 2021 г., който е 68.157 млн. лв.

Любопитен факт е, че рафинерията е изкарала 76 млн. лв. от продажба на парникови квоти през 2022 г.

През декември стана ясно, че Азербайджан е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената рафинерия “Лукойл Нефтохим” в Бургас, ако получи конкретно предложение.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенното спиране на вноса на руски петрол.

Въпреки че България и няколко други държави от Европейския съюз (ЕС) получиха изключение от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха за ограничаване на използването на суровини от Русия в рафинерията на “Лукойл” до 80% до края на 2023 г. и за пълния му отказ до октомври 2024 г.

Впоследствие България въведе 60% данък върху печалбата за рафинерията в Бургас, като ставката трябваше да се намали до 15% едва след продажбата на актива. Заводът се нуждае от инвестиция в размер на 500 млн. евро за модернизация, за да може да преработва по-леки неруски сортове петрол.

“Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето правителство са готови да го разгледат”, заяви посланикът на Азербайджан в България Хюсеин Хюсеинов пред “Евронюз България”.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts