| | | |

Дните до ротацията се броят на пръсти, но сглобката се разпада, случи ли се това. ГЕРБ ще се натоварят с недоволството на хората заради…

Политиците запазиха мълчание за втора ротация след първата през март, но от некоалицията заговориха за продължаване на съвместното управление и след договорените вече 18 месеца кабинет със смяна на премиерите.

В първият пленарен ден от новия политически сезон от коалицията, която нарича себе си сглобка, направиха ясни заявки в пленарна зала, че имат желание да продължат да управляват и след новите 9 месеца ротация, но не стана ясно как – дали отново след Мария Габриел на премиерския пост ще се върне Николай Денков, коментираха политолози и депутати от ГЕРБ-СДС и ППДБ, цитирани от “Труд”.

“За да очертаем хоризонт, трябва да минем успешно през ротацията и осмислянето на потенциала за пълен мандат”, заяви от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Тя обяви, че “за първи път от три години насам българските граждани имат ясен хоризонт за действията на държавата, а общините и бизнесът могат още в началото на годината да планират своята работа”.

Почти по същото време вицепремиерът Мария Габриел от Мароко посочи:

“Ротацията трябва да се случи и то по спокоен начин, за да дадем на държавата и гражданите усещане за стабилност и устойчивост. Всички трябва да си държим на думата и да спазваме каквото сме обещали и премиерът Николай Денков трябва да стане след ротацията вицепремиер”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се изчаква връщането на Мария Габриел от Мароко, за да може и тя да се присъедини към работните срещи по обсъждане на ротацията и състава на кабинета заедно с премиера Денков.

“По споразумение имаме много ясни правила с колегите. Двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков и Габриел”, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отново отбеляза, че целта на мнозинството е максимално бързо да се случи ротацията:

“Премиерът и вицепремиерът ще оценяват министрите, заместник-министрите, областните управители, така че да имат готовност преди 6 март и да отидат при президента Румен Радев с готов състав на кабинет”.

Коментар за пълен мандат на мнозинството направи в кулоарите на парламента и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

“Има всички шансове това управление да изкара цял мандат. Нека да мине ротацията и след това ще видим, за момента всичко е стабилно”, заяви Пеевски.

Той бе категоричен, че ДПС няма да участва с министри или зам.-министри в изпълнителната власт, “независимо от участието си в евроатлантическото мнозинство”.

“За 2024 г. планът е промяната да продължи”, ведро обяви от парламентарната трибуна и съпредседателят на ПГ на ППДБ Кирил Петков.

И получи реплика от лидера на БСП Корнелия Нинова, че от БСП са си поставили задача “2024 г. да е годината на разглобяване на сглобката в името на доброто на България”.

Малко преди началото на заседанието на здравната комисия в парламента, здравният министър проф. Христо Хинков обяви пред журналисти в кулоарите, че след ротацията на премиерите няма да остане министър.

“Имам усещането, че нямам политическа подкрепа”, каза Хинков, който е номинация на ПП.

Лидерът на ГЕРБ поема ръководството на парламентарната група

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е председател на ПГ на ГЕРБ-СДС след номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия. Това съобщи самият той по време на официалното обявяване на кандидатурата на Атанасова.

Според правилата за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание, Атанасова ще трябва да напусне не само парламента, но и партията, докато е член на КС.

Още преди седмици, когато стана ясно, че досегашната шефка на ПГ на ГЕРБ-СДС ще бъде изпратена в Конституционния съд, в ГЕРБ коментираха, че най-естественото е Борисов като лидер на партията, да си поеме ръководството и на парламентарната група, каквато е наложена практика при почти всички парламентарно-представени партии.

Всички решения на ПГ на ГЕРБ-СДС се вземат след обсъждане с Борисов и както до сега лидерът ни ще ръководи парламентарната ни група, но вече официално”, коментираха депутати от ГЕРБ.

По всички нови параграфи в Конституцията

Възраждане и ИТН сезираха Конституционния съд за шестата поправка

Двете опозиционни партии в парламента “Възраждане” и ИТН сезираха Конституционния съд за шестата поправка в Конституцията.

“Жалбата вече е подписана – тя е с аргументация по абсолютно всяка една от точките, която беше приета и променена от това Народно събрание”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Атакуваме всяко едно нещо, което предложиха (ГЕРБ, ППДБ и ДПС, б. р.), просто защото те за цялостно творчество получиха огромна двойка, ако мога така да се изразя.

Знаете много добре, че това не е само мнение на двете ни парламентарни групи, това е мнение на всички професионални гилдии в областта на правото, включително и на любимата им Венецианска комисия, която ги съсипа”, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

“За разлика от президента, ние оспорваме сърцевината на конституционните промени – тези в глава “Съдебна власт”, каза Петър Петров от “Възраждане”.

С допускането на възможността лица с двойно гражданство да се избират за народни представители се нарушава един от основните принципи, върху които е изграден действащият конституционен модел на държавата – принципът на народният суверенитет, пишат от двете формации до Конституционния съд.

Трима кандидати за конституционни съдии

Атанасова и Белазелков попълват квотата на КС, но с по-къс мандат

Мандатът на следващите конституционни съдии, които очаквано ще са председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият върховен съдия Борислав Белазелков, няма дa e 9 години, а около 7 години.

Това следва от тълкувателното решение на Конституционния съд по отношение на питането на президента Румен Радев за това каква е продължителността на мандата, когато конституционен съдия е избран или назначен и встъпил в длъжност след предвиденото обновяване на състава на КС.

Народното събрание забави избора на двама членове на КС над две години и едва преди месец откри процедура за попълване състава му.

Освен Атанасова и Белазелков, които са номинации съответно на ГЕРБ-СДС и ППДБ, от “Възраждане” също номинираха свой кандидат – юристката от парламентарната си група Цвета Рангелова.

Гласуването ще е най-вероятно на 19 януари, а следващата сряда ще се проведе изслушването на кандидатите. Изборът е с повече от половината гласове на присъстващите народни представители.

“Атанасова разполага с добър юридически опит, с голямо законотворчество, с десетки законодателни инициативи. В Конституционния съд думата съдия е условна, защото присъди не се издават, тя ще се справи добре” коментира Борисов номинацията на Атанасова за конституционен съдия и

уточни, че заедно с ППДБ взаимно ще подкрепят номинациите на Белазелков и Атанасова.

“Мога да кажа, че магистратският опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв. Правото е първата ми голяма мечта”, каза Десислава Атанасова в кулоарите на парламента.

ДПС ще подкрепи кандидатурите за съдии в Конституционния съд, издигнати от ГЕРБ и ПП-ДБ, заяви вчера председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Юрий Асланов, социолог: Ще завършат мандата, няма алтернатива

Ако оцелеят след евроизборите, разбира се, зависи от резултата на тези избори като коалиция, напълно реалистично е да очакваме те да завършат пълен мандат.

И ще дадат заявка и за нов в този си вид, защото това устройва всички участници в тази сглобка. За съжаление не се появява никаква алтернатива, която да застраши подобна перспектива.

Това управление е крайно непопулярно сред народа, но липсва организирана политическа сила, която да намери концентриран израз, това е общо негодувание.

Не вярвам негодуванието да се превърне в такъв гняв, че да се изсипе по улиците за пореден път. Затова може би ще продължи тази апатия и отлив от избирателните урни и от територията на страната.

Нито БСП, нито “Възраждане”, нито ИТН, нито евентуална бъдеща президентска партия са силни в момента. Разбира се, може да има промяна в една или друга партия, която да излезе на терена поне за малко с някаква по-силна подкрепа, но към момента не наблюдаваме такива признаци.

Резултатите от евроизборите могат да скарат партньорите в сглобката, както се е случвало, и тя да се разпадне от само себе си. Или да я затвърдят по такъв начин, че един от партньорите, който е получил повече гласове, да сложи на масата по-високи претенции.

Не изключвам и третия начин – промени, наложени от геополитическата среда, което винаги е оказвали силно влияние на политическия процес у нас. Ако такова нещо се случи и то има радикален характер, всичко ще се промени.

Каквито и скандали да предизвика тази ротация те ще ги преодолеят, защото тя не поражда някакво особено напрежение.

Ако Конституционният съд потвърди направените промени в конституцията, те ще гарантират на сглобката дълговечност. Ако не ги потвърди, става интересно.

Например ако КС реши, че направените промени са от компетенциите на Велико народно събрание, тогава при една вътрешнокоалиционна криза идеята за ВНС може да вземе връх.

Тогава вече е трудно да се прогнозира какво ще стане, защото ВНС има право на всичко. Веднъж свикано с мотив да направи 2-3 неща, то може да реши да направи 10.

Доц. Татяна Буруджиева, политолог: Най-доволни и най-желаещи тази власт да продължава по този начин са ДБ и ДПС

Решаващи са избирателите на ГЕРБ и ПП

В началото на новия политически сезон видяхме, че политиците са изключителни оптимисти, за разлика от гражданите, според мен, защото Германия вече обяви, че е в рецесия, всички държави от целия Европейски съюз се готвят за времена на икономическа криза, но само в България политиците са обзети от някакво нездраво щастие, удоволствие и радост от живота.

Очакването на гражданите е да се дадат гаранции как минаваме през този тежък период, който предстои пред Европа.

А дали може да се случи пълен мандат управление – в България, както се казва, всичко е възможно.

За сега факторите, които въздействат, събитията, които се случват и в икономически, и във външнополитически план

– с войната, с прехвърляне на фокуса към големите държави като САЩ и редица други, погледът във вътрешнополитическите им кампании и битката за власт, мисля, че по-скоро този оптимизъм при политиците ни можем да го прехвърлим само на момента на ротацията.

Ако в началото, когато започна да работи това неуправление, както му казвам аз, защото не е проблем дали те се чувстват в коалиция или не, въпросът е колко управленска мощ има това нещо, което са изградили като правителство, въпросът беше дали въобще ще стигнат до ротация.

Сега можем да отговорим на този въпрос – ще стигнат до ротация, защото най-малкото направените конституционни промени все пак трябва да получат своята истинска политическа и юридическа легитимност.

Не мога да си представя, че ще бъдат приложени, което означава, че партиите ще имат самочувствието да тръгнат и на избори, при положение, че нямаме още решение на Конституционния съд и то няма да е толкова бързо.

До ротацията има много действия, които трябва да се извършат, които стабилизират въобще идеята, че ще има ротация. След ротацията, тъй като ще изпуснат момента, няма как да се правят избори 2 в 1 с европейските избори.

Моята теза е, че като започнем с икономическите фактори и минем през международните и вътрешните, ще бъде много сложно да завършим годината с мандат на това правителство.

Бюджетът от сега изглежда неизпълним, това означава ГЕРБ да се натоварят с недоволството и негодуванието на хората, което не ми се струва, че те ще го поискат, след като направиха толкова усилия да запазят електоралното си тяло.

Най-доволни и най-желаещи тази власт да продължава по този начин, като “тази власт” може да сложим в кавички, защото не е ясно кой всъщност държи властта и за какво става дума, но от тази ситуация са най-доволни ДБ и ДПС.

Решаващи дали ще изкара пълен мандат правителството са все пак екипите и избирателите на ГЕРБ и ПП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки: Архив

Similar Posts