| | | |

След отвода на всичките 17 съдии: Решиха къде ще се гледа делото срещу касапина на Дебора

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпраща делото срещу 26-годишния Георги Георгиев, обвинен в причиняване на две средни телесни повреди, закани с убийство и за принуда към 18-годишната Дебора Михайлова на Районен съд – Стара Загора за разглеждане от Районен съд – Пловдив.

Определението е окончателно, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

С определение на председателя на Районен съд – Стара Загора от 09.01.2024 г. делото (н.о.х.д. № 3861/2023 г.) е прекратено поради невъзможност на съда да образува състав и делото е изпратено на Върховния касационен съд за определяне на друг еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

С определения всички съдии от Районен съд – Стара Загора са се отвели от разглеждане на делото, поради което и съдът, на който то е местно подсъдно, не може да образува състав.

В определението на ВКС се казва:

„Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността.

Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район.

Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството.”

Общо са 17 съдиите от Районния съд в Стара Загора, които си направиха отвод по делото.

Припомняме, че инцидентът стана в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация” от януари т.г. за подобно престъпление.

Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на “лека телесна повреда”.

На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка “задържане под стража”. За трите престъпления максималният срок на наказанието е до 10 години “лишаване от свобода”.

Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts