| | | | |

Политолог: Т.нар. сглобка е временно явление, докато се сложи край на политическата криза

Предстоящата ротация ще ни ориентира възможно ли е при тази управленска конфигурация излизане от политическата криза.

Такъв коментар направи пред БНР д-р Иван Винаров, преподавател по политология в УНСС, който представи свое изследване, което излезе в книга “Политическата криза в България 2021 – 2023. Избори, изборни системи и структура на парламентарното управление”.

снимка: БНР

Той обясни, че определението за политическата криза е “период на трайна несигурност и нестабилност по отношение на функциониране на политическите институциите – най-вече на законодателната и изпълнителната власт”.

“Т.нар. сглобка е временно явление, при което, въпреки че функционират институциите Народно събрание и Министерски съвет, те не излъчват тази стабилност и не предполагат завършване на целия електорален 4-годишен цикъл,

самите те са тръгнали от тази изходна позиция, за да можем да говорим за окончателен край на политическата криза.

Може би първата ротация ще ни ориентира възможно ли е излизане при тази конфигурация от нея”, обясни той.

Иван Винаров подчерта, че кризата, довела до три парламентарни вота в рамките на календарната 2021-ва година, в които се отчете постоянно намаляване на избирателната активност, доказва твърдението, че доверието в институциите е ниско:

“Доверието в институциите е ниско и от самите политици, които работят в тях, доверието помежду им. В това се корени същността на политическата криза.

Видяхме колко трудно се стигна до някаква управленска коалиция. Това нещо, което се случи като процес на това ротационно правителство, няма как да повиши доверието в очите на демократичната общност, това не вдъхва стабилност”.

По думите му изборите за Европейски парламент на 9-и юни ще са след ротацията първата бариера пред правителството, която то ще трябва да преодолява.

Позициите в регулаторите ще бъдат разделени между партиите, подкрепящи “некоалицията”, прогнозира д-р Винаров и уточни, че това ще е “в полза на живота на сглобката”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts