| | |

Терзиев и екипът му представят рекорден бюджет НА ЖИВО

На живо пред огромен брой граждани кметът Васил Терзиев и екипът му представят план-сметката на София за 2024 г. Бюджетът е в размер на 2 576 202 377 лв. От общата сума на проектобюджета, 1 114 939 780 лв. са държавно делегирани средства.

Присъстващите имат възможност да задават въпроси.

“Този бюджет стъпва на много проекти, които са наследени и трябва да продължим. Има и проблемни проекти, с които трябва да се справим.

Има и такива, на които е изтекло финансирането и трябва да се реши дали да бъдат продължени.

Бюджетът на София ще бъде рекорден. Над половината от тези средства идват от проекти на районните администрации“, заяви Терзиев пред събралите се в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Основният принцип на бюджета за столицата – децентрализация на общините и развитие на северните райони, обясни Терзиев.

Задача пред екипа на Терзиев – да завърши транспортните трасета

Очаква се тази година да бъдат завършени много планове, които обхващат и зелената система на града. Друг важен въпрос – зеленият ринг на София.

Ще се обърне внимание на обновяването на тротоарната мрежа, както и трамвайната инфраструктура, и булевардите “Александър Стамболийски”, “Мария Луиза”, “Рожен” и “Копенхаген”.

Сред инвестиционните проекти е реконструкцията на бул. “Ген. Скобелев” и на тунела при НДК. Ще се изместват трамвайните релси, които бяха преместени заради строежа на метрото. Релсите се оказаха незаконни заради близостта им до жилищни сгради.

Ще продължат изграждането и разширението на булевардите “Тодор Каблешков” и “Филип Кутев”.

Заложено е и изграждане на източната тангента, която да свързва “Ботевградско шосе” със северната скоростна тангента. Освен това ще се разшири “Опълченска”.

Тази година трябва да започне и ремонтът на бул. “Александър Стамболийски” между бул. “К. Величков” и трамвайното ухо “Западен парк” – ще се обновят трамвайното трасе, тротоарите, асфалтът и осветлението, ще бъдат изградени и удобни и безопасни спирки.

Продължава разширението на “Ломско шосе”. Пари има и за метрото до “Левски-Г” и “Окръжна болница”, както и за 8 нови метровлака.

Под бул. “Владимир Вазов” ще има буферен паркинг, както и при метростанция “Сливница”.

Пари ще има и за нови светофари и осветление, ще се разшири и видеонаблюдението, предават от Novini.bg.

Повече пари за детски градини и училища предвижда общината. 111 млн. лева са заделени за основен ремонт на училища и изграждане на детски градини и ясли.

Предвижда се ремонт на 19 детски градини и ясли и на 20 училища и ще започне строеж на 41 нови детски градини със 160 групи.

Изчислява се, че те ще могат да поемат 3200 деца. Миналата година отделените за това перо средства са малко под 80 млн. лева.

В проектобюджета са предвидени средства за театър “София”, скейтзона в Северния парк и изграждането на Люлин градина. Заложени са 3 млн. лева за велоалеи, а над 46 млн. лв. са за ремонт на тротоари.

15% увеличение на заплатите в сектор градски транспорт от 1 март предвижда още общината.

Това не са 30-те процента, които поискаха с протести работещите в сферата. Терзиев и екипът му обещаха да търсят възможност за повторно увеличение, което да е обвързано с развитие на бонус системата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts