| | |

Потвърдиха присъдите на двамата, пребили до смърт клошар

Апелативният съд в Пловдив е потвърдил наказанията на Цанко Петрунов и Кирил Стоянов, пребили до смърт своя другар по чашка Лалко Журков.

Магистратите се съгласиха с мотивите на първата инстанция, че двамата умишлено са убили 55-годишния бездомник на стълбите до Джумая джамия.

За смъртта на Журков Петрунов получи 17, а Стоянов 15 г. затвор.

Убийството беше извършено вечерта на 7 юли 2021 г. Предишният ден бездомникът целунал 12-годишно момиче в парка до джамията и опитал да го опипа.

Цанко Петрунов видял какво се случва, скочил и го хванал за врата. Извикал полиция и обяснил на служителите, че ако не вземат мерки, той ще го направи.

На следващия ден мъжът се видял с Кирил Стоянов и двамата седнали да пият бира в района на Джумаята. Цанко разказал за случката, а той пък му споделил, че Лалко му гостувал предишната вечер, но бил изгонен, след като извадил нож.

Двамата мъже тръгнали да си ходят и засекли Журков на стълбите. Бездомникът започнал да ги обижда и се стигнало до бой.

За 10 минути Лалко получил 5 шамара от Петрунов и 15 юмрука от Стоянов. Боят, който довел до разкъсване на кръвоносни съдове в мозъка, бил хванат от охранителните камери.

Още на първата инстанция Кирил Стоянов обясни, че се притеснил да не би Лалко Журков да извади ножа си и затова го нападнал пръв.

Приятелите се спрели при група момчета и им разказали как е започнал скандалът. През това време бездомникът легнал на земята.

Всички решили, че е заспал, но малко по-късно един от свидетелите установил, че е починал. Стоянов си тръгнал, а Петрунов помолил свидетелите да се обадят на полицията и изчакал пристигането на униформените.

Пред съда той обясни, че не е искал да убива Лалко Журков и ако имал такива намерения, щял да отиде под Централна поща, където 55-годишният спи и да го направи там.

Въпреки обясненията на двамата, магистратите ги признаха за виновни. Пред Апелативния съд адвокатите на Стоянов Светлана Званчева и Васил Василев отново повториха, че не е ставало въпрос за умишлено убийство, а за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанасяне на телесна повреда.

Защитникът на Петрунов Ангел Костадинов също поиска преквалифициране на обвинението и посочи, че клиентът му е нанесъл по-малко удари на жертвата, а е получил по-висока присъда.

Окръжните съдии мотивираха това решение с криминалното му минало.

В залата прокурор Димитър Махмудиев се съгласи частично с доводите на Костадинов и поиска присъдата на Цанко да бъде намалена с 2 години – за да бъде равна на съучастника му.

Въпреки това посочи, че Петрунов и Стоянов е трябвало да се сетят, че ударите могат да доведат до мозъчни увреждания и смърт.

Апелативните съдии обаче изцяло потвърдиха наказанията на двамата. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts