| | | |

Партия на Радев? Отдавна се говори, но няма кой да я направи

“Появата на алтернатива е неизбежна, да върне нормалността и европейската перспектива”, изрече днес, 29 януари 2024 г. президентът Румен Радев и отново подгря въпроса ще прави ли партия.

Оказва се, че за партия или политически проект на Румен Радев се говори още от стъпванто му на “Дондуков” 2 като държавен глава.

В първите му години като президент причината за това бе острата му критика към управлението.

Тогава премиер бе Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

В публичните си изяви Радев и Борисов изграждаха диаметрално противоположва визия за действителността – сякаш не живееха в една страна. Радев критикуваше това, което вижда, Борисов се възхищаваше.

А политици от ГЕРБ започнаха да използват всеки повод, за да говорят за партия на Радев.

А поводи не липсваха.

Даваше ги самият президент.

В реч за откриване на политическия сезон на 3 септември 2018 г. Радев обявява:

“Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване. Като президент, ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация.

В диалог и сътрудничество с Вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие.”

А на 19 септември 2018 г. сдружението „Инициатива Единение“, чиито председател е историкът акад. Георги Марков, го призовава да застане начело на “похода към единението на българите”.

И разговорите за партия на Радев бръмват в публичното пространство.

“Радев би изгубил, ако създаде партия”, казва на 20 септември 2018 г. неговият предшественик на “Дондуков” 2 Росен Плевнелиев.

Той отново подхваща темата на 23 януари 2019 г., когато пред журналисти казва:

“Няма да влизам в политически проект, но Румен Радев сякаш се подготвя за това.”

Плевнелиев вече е извън оперативната политика и може да говори каквото си иска, но няколко дни по-късно не издържат нервите и на Цвета Караянчева, тогава председател на Народното събрание.

“Ако ви е отеснял костюмът на президент, направете си партия”, призовава тя Радев на 29 януари 2019 г.

И на 18 март 2019 г. Радев прави… Стратегически съвет. Оглавява го политологът проф. Александър Маринов. В поредица медийни изяви на Маринов обяснява, че съветът не е ядро за нова партия.

С което на практика обаче държи темата на дневен ред.

Въпросът е разчепкван цяла година от анализатори и политици, но самият Радев мълчи. И реагира с нервен смях, когато на тържествата на Петрова нива през август гражданин от множеството го призовава да направи партия.

Президентът започва да говори и за промени в конституцията, но неговият конституционен проект така и никой не вижда. А когато в разгара на протестите през лятото на 2020 г. от ГЕРБ подемат темата и обявяват промени в основния закон,

Радев реагира със специално обръщение, в което казва, че дебат за промени в конституцията е възможен само след оставка на кабинета и провеждането на предсрочни избори.

В края на септември същата година политологът Слави Василев, смятан за близък до президентството, казва:

“Президентът обяви, че ще предложи промени в конституцията и след това ще излезе нова политическа формация на хоризонта, която ще припознае целите на този стратегически документ.

Това вероятно ще стане до края на септември или до началото на октомври.”

Но се оказва неосведомен пророк. Никаква прездентска формация не се явява на хоризонта.

На 22 декември 2020 г. вицепрезидентът Илияна Йотова заявява категорично: “Радев няма да прави партия”.

Следва време, в което Радев е зает да прави служебни кабинети. В това той е рекордьор, нито на един президент не му се е налагало пет пъти да издава указ за служебно правителство.

В средата на 2023 г. най-накрая се появи редовно избрано правителство.

Разговорите, че Румен Радев ей сега ще направи политическа партия отново избухват, след като през лятото на 2023 г. от “Продължаваме промяната” лансират проект за конституция, в който се предвижда смяна на националня празник.

На 19 август 2023 г. от Шипка Радев обявява:

“3 март е червената линия на нашето търпение. Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията.

Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност. Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет – изтрита, а българската държавност – разградена”.

И почти веднага след това – на 3 септември 2023 г. на политическата сцена се явява движение “Трети март”, в което са политици, общественици, журналисти. Инициативата цели запазване на националня празник.

И така до днес, когато евродепутатът Иво Христов, бивш шеф на кабинета на Радев, заяви по БНТ, че има необходимост от това Румен Радев да направи партия. Българите имат нужда от алтернатива, категоричен бе той.

И няколко часа по-късно Радев също заговори, че появата на алтернатива е неизбежно.

Натрапва се изводът, че държавният глава постоянно критикува и говори за алтернатива, но досега не представи дори проект за конституция.

А единствените политически пректи, които “създаде” или се оказаха ялови, или се отрекоха от него. “Български възход”, създаден от Стефан Янев, когото Радев два пъти назначаваше за служебен премиер, изгря и бързо – бързо залезе.

Справедливостта изисква да припомним, че като премиер ген. Янев се ползваше със завиден рейтинг.

“Продължаваме промяната” бе създадена от Кирил Петков и Асен Василев, също мнистри от служебни правителства на Радев, които той сочеше за пример. До мига, когато разбра, че са “шарлатани”.

И след днешните приказки на Радев повече от сигурно е, че политически проект около него няма да се появи. Защото няма кой да го направи, не че няма нужда от алтернатива.

Радев има още три години до края мандата и едва ли ще напусне рахатлъка в президенството, за да се отдаде на неблагодарната работа по строежа на нова формация.

А приказките, че може да даде доверието си на друг, който да оглави т.нар. “президентски” проект, като Атанас Пеканов или Иво Христов, например, са лишени от реално покритие с действителността.

Радев пропусна единствения миг, когато можеше лично да оглави общественото недоволство – през лятото на 2020-а, когато вдигна юмрука, изрече “Мутри, вън”, а хората бяха на улицата, готови някой да ти поведе. Тогава обаче Радев се уплаши и се скри в президенството.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts