| | | |

ГОРЕЩО пручване! Смазваща преднина на една от партиите, ако изборите бяха днес ГРАФИКИ

Преди ротацията на премиерите през март няма динамика в подкрепата на основните политически сили.

Това сочи проучване на “Тренд”, проведено между 17 и 24 януари 2024 г. сред 1016 души.

ГЕРБ запазва първото място, получавайки дял 24.8% сред гласуващите, следвана от “Продължаваме промяната – Демократична България” със 17.8%.

“Възраждане” запазва третата си позиция с подкрепа на 14,6% от гласуващите, а ДПС е четвърта (13,8%).

Петото място остава за БСП (9,6%). “Има такъв народ” запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4.8%. При евентуални нови парламентарни избори 7% биха отбелязали опцията “Не подкрепям никого”.

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори – от 30% през ноември до 34% през януари. Според 42% обаче предсрочен вот не е необходим.

Не регистрираме сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел, сочи проучването.

Според 56% смяната на премиерите няма да промени съществено управлението. Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

Оценката за работата на основните институции продължава да е ниска, но без да се наблюдава задълбочаване на ерозията. Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%).

Правителството се ползва с подкрепата на 22%.

Симпатизантите на “Продължаваме промяната – Демократична България” подкрепят кабинета “Денков – Габриел”.

Сред избирателите на ГЕРБ 4 от 10 души одобряват работата на правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на кабинета декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Президентът запазва досегашните си нива на подкрепа – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52%.

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в Конституцията.

Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България”, както и около една пета от тези на ДПС. Промените не се одобряват от 30%.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Колаж: Архив

Similar Posts