| | | |

Израелски журналист: Не искам да съм на мястото на Нетаняху, има два варианта – лош и още по-лош

Всички разбират, че властта на групировката „Хамас“ в Газа трябва да бъде унищожена, защото всяко следващо насилие става все по-кърваво. И всички очакват сухопътната операция на Израел да започне всеки момент. Но това ще означава смъртна присъда за 200-те заложници.

Това казва израелският журналист и главен редактор на рускоезичната радиостанция „Лучшее радио“ Цви Зилбер в интервю за радио NV.

„Искам да отбележа, че в момента всички (дори само съдейки по моите приятели и познати в социалните мрежи), са сигурни на 99,9%, че наземната операция ще започне буквално всеки момент. Израелската армия е готова, остава само да се даде заповед.

Но всички тези хора не виждат гигантския слон в стаята – това са заложниците.

Дори само заради един заложник Израел беше в треска в продължение на пет години и половина.

В крайна сметка тогава ние го освободихме като обменихме за него над 1 000 опасни терористи с окървавени ръце, включително този, който сега оглавява „Хамас“ в Газа и който стои зад всички тези престъпления.

Ясно е колко израелски животи сме пожертвали, за да спасим един живот. Но това са принципите, върху които е изградено израелското общество.

Сега израелското правителство трябва да вземе чудовищно решение. Не им завиждам.

От гледна точка на националната сигурност на Израел е необходима сухоземната операция до пълното сваляне на „Хамас“.

Но давайки заповед за начало на операцията, правителството на практика ще подпише смъртната присъда на заложниците.“

Защо Израел е освобождавал заложници от Западния бряг, но никога от Газа

Има нещо специфично за Ивицата Газа, което никога досега не е позволявало на израелските специални сили да освободят оттам заложници по друг начин освен чрез преговори. Цви Зилбер обяснява кое е то:

„Много мои сънародници, израелци, и главно разни турбо патриоти са уверени, че заложниците могат да бъдат освободени по военен път. Те разчитат на помощта на американското и германското разузнаване, които изпратиха свои експерти в подкрепа на това.

Но, повярвайте, никой освен израелското разузнаване не познава толкова добре как действа „Хамас“.

И всъщност Израел не е успявал досега да освободи заложници от Газа по военен път.

Израел е успявал да си вземе обратно заложниците от Западния бряг, било то живи или мъртви, но от Ивицата Газа – никога!

Многократно оттам сме се опитвали по военен път да освободим заложници дори когато сме разполагали с точна информация за тях, губели сме и бойци при тези операции, но в крайна сметка не се е получавало.

Причината за това е огромната мрежа от подземни тунели в Газа – над 500 км, каквито няма в Западния бряг.

В Западния бряг заложниците ги крият все пак в някакви жилища докато в Газа те могат да бъдат така добре скрити, че никой да не разбере къде са, дори главатарят на „Хамас“

– т.е. ние можем даже да заловим ръководител на „Хамас“ и да се опитаме чрез изтезания да научим от него къде са заложниците, но той действително може да не знае.

Това прави ситуацията много сложна и аз изключвам вероятността ние да проведем някаква блестяща спецоперация, с която да успеем да освободим пленниците.

Това е просто невъзможно – те вече са разпределени на десетки места и дори някъде да проникнем и да спасим двама-трима, понасяйки големи загуби, до останалите няма да можем да стигнем.

Пред Израел има два варианта – лош и още по-лош

Вриантите са два и нито един от тях не е добър, смята израелският журналист.

Според него Израел може да започне наземна операция, което е в интересите на страната и което ще бъде възприето с голяма поддръжка от цялото израелско общество, но едновременно с това ще подпише смъртната присъда на заложниците.

„Това ще е голям проблем за правителството на Нетаняху и огромна трагедия за Израел – Израел е малка държава и за нея 200 души не са никак маловажна бройка.

Именно затова сега израелската армия стои на границата и правителството не знае какво да прави. И затова Нетаняху бави до последния момент вземането на решението и макар че сега опозицията го подкрепи, той не е готов да даде заповед – и аз не бих искал да съм на негово място в момента“, обяснява той.

„Вторият сценарий, от който се опасявам, може да се развие така – ето сега бяха освободени две заложници (двете американско-израелски гражданки, майка и 17-годишната й дъщеря – бел.ред.), това е някаква стъпка напред, някакъв шанс. И по-нататък „Хамас“ ще обяви, че ще започне преговори.

Но това е още един мит, защото ако някой вярва, че можем да се договорим с „Хамас“ и да освободим заложниците, а после да нанесем удар – това е нереално.

Защото ако „Хамас“ се съгласи да освободи пленниците, то той ще поиска гаранции за безопасност и прекратяване на военните действия плюс освобождаването от израелските затвори на 10 000 арабски престъпници с окървавени ръце.

Нататък сценарият е: „Хамас“ ще се съгласи на някакво примирие да кажем в следващите 3 години, а в същото време си представете тези 10 000 освободени престъпници, оказали се на свобода, с какво ще се занимават оттук нататък – ще започнат безпрецедентен кървав терор в Израел.”

Сценариите след прочистването на „Хамас“

Как вижда нещата журналистът след пълното прочистване на „Хамас“ от страна на израелската армия?

След като Израел направи пълно прочистване на „Хамас“ в Ивицата Газа, може да бъде сформиран с участието не на ООН и подобни организации, приличащи на къща от карти, а със сериозни лидери като САЩ, ЕС и Арабската лига някакъв Комитет за наблюдение,

който временно да управлява тази територия и да я подготви за провеждането на избори, за да има легитимно правителство, казва той.

След което да бъде възродена Палестинската автономия, състояща се от Западния бряг и Ивицата Газа, каквато именно бе замислена през 1993 г. и това да бъде една демилитаризирана държава.

Друг вариант е Газа да бъде предадена на Египет в замяна на огромна американска инвестиция, един вид План Маршал за Египет, но това е малко вероятен сценарий, предвижда Цви Зилбер.

Трети вариант, според него, е в Газа да бъде назначен за управляващ някой подобен на Рамзан Кадиров (лидера на Чечения) – тоест да се предаде управлението на някой местен клан, лоялен на Израел, но по думите му на този етап няма нито един такъв кандидат.

Участието на Русия – “Хамас” са разполагали с информация, каквато никога досега не са имали

Според журналиста без помощта и одобрението на Русия светкавичната операция на „Хамас“ от 7 октомври е нямало как да се осъществи.

„Ние от много години знаем какви са възможностите на „Хамас“. Вече бе публикувана много подробна информация как само 10 бойци на „Хамас“ са превзели бункера на най-секретното и елитно израелско поделение, което се занимава с кибероперации.

„Хамас“ са имали всички карти, спътникови снимки, знаели са с точност къде е задният вход на тази база, където не е имало никой на пост, те много бързо са се ориентирали, влезли са в бункера и са избили там всички.

След което са започнали да източват секретна информация като дори са знаели кодовете и паролите и в този момент са ги засекли и са ги ликвидирали. „Хамас“ по-рано нямаше такива възможности.

Това е прекалено високо технологична операция за „Хамас“.

Разбира се, на първо място им е помагал Иран. Но на заден план не се съмнявам кой е стоял. Имаше теории, че това са били от ЧВК „Вагнер“, но така или иначе „Вагнер“ знаем кои са – това е едно и също.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts