| | | |

Кирил Петков: Асен Василев правеше милиони, преди да влезе в политиката. За да спечели едни 800 000 лв. Даниел Лорер не….

Правим грешки, но никога на база на страх и корист.

Това каза съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в интервю в предаването “Денят” с Веселин Дремджиев.

Той подчерта, че благодарение на съвместната работа с ГЕРБ, голяма част от реформаторска програма на партията е изпълнена.

Като четирите най-големи постижения на “некоалицията” той посочи съдебната реформа, промяната в Конституцията, Законът за КПКОНПИ и приемането на България в Шенген.

Подчерта, че влизането в еврозоната е следващият приоритет.

“Това ще изчисти банковата и застрахователната системи и България ще стане по-европейска държава”, допълни Петков.

Той посочи, че регулаторите имат повече власт, отколкото правителството и с избора на новите техни ръководители, хората щели да научат това.

“Те определят цената на ток, вода, какви канали гледате, как ви се регулират банките, застраховките. 70% от всички парични потоци минават през тях и трябва да видим кои са хората там.

Кирил Петков се оплака, че е страшно трудно да се намерят свестни хора за ключовите постове в държавата.

“Те рискуват името им да бъде омаскарено, да бъдат принудени да подадат оставка. Малко са хората”, допълни той.

Депутатът си пожела да се намери поне по един независим и свободен човек за всяка важна институция.

“Дали сме задача на нашите депутатите да мислят за свободни хора за регулаторите и ВСС, разбира се. Тези хора трябва да споделят нашата идеология как България трябва да се промени”, посочи Кирил Петков.

По повод създаването на парламентарна комисия, която да провери всички детайли, около недосегаемостта на убития преди седмица Мартин Божанов – Нотариуса, което изглежда все по-вероятно, той посочи, че ако има синхронизация между парламент, политически сили и институции, шансът да се стигне до промяна е по-голям.

“Надявам се комисията да се задълбочи, да влезе в детайли, да покажем, че това е приоритет”, каза депутатът.

Ако счупим сглобката три групи ще направят заря

В отговор на въпрос, Петков каза, че не е вярно усещането, че само “Продължаваме промяната – Демократична България” плащат цената за общото управление с ГЕРБ.

“ГЕРБ не могат да ни накарат да направим нещо, което не искаме, точка. Но и при тях е така. Ако днес счупим сглобката, три групи ще организират заря – наши избиратели, избиратели на ГЕРБ и избирателите на президента, но след фойерверките, какво ще се случи на следващата сутрин?

Моля ви не забравяйте сутринта, защото това е нашата България, нямаме друга”, обясни народният представител.

Той коментира и актуалните скандали, в които знакови лица от “Продължаваме промяната” бяха замесени.

“Няма нито един конфликт на интереси в аферата “Чаталджа”. Асен Василев правеше милиони, преди да влезе в политиката, аз го познавам от години”, коментира Петков.

И допълни, че финансовият министър не би си рискувал репутацията, за да спечели Даниел Лорер “едни 800 хиляди”.

За срещата си със Спас Русев Петков разказа следното:

“Получих телефонно обаждане, върнал съм се от Англия, да се види Аз излязох от Народното събрание и отидох в най-близкото място, най-публичния кафе-бар в лобито до Народното събрание и бях проследен от дамата от ПИК.

И накрая от цялото нещо се опитаха да ми вменят някаква отговорност за решението на КЗК (за придобиването на “Булсатком” от собственика на “Виваком”, б.а.), дори. А ние за КЗК винаги сме говорили, че трябва промяна”, посочи Петков.

Таксиметров шофьор го уверил, че партията е на прав път

Подобно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и той се позова на “уличната социология”, за да демонстрира увереност, че “Продължаваме промяната” е на прав път.

“Качих се в едно такси. И едни човек ми каза:

“Знаете ли кога ще знам, че сте ни предали?”. Попитах: “Кога?”. “Когато започнат да ви хвалят по новините, когато нямате атаки. Докато има атаки, значи не сте ни предали”. Това е анализът на един таксиметров шофьор, обясни Кирил Петков.

Той очаква атаките срещу правителството да станат все по-тежки, заради изтичащия договор на Русия с Украйна за транзит на газ и търсенето на алтернативни трасета. “Има едни 50 млрд. интереси”, обясни Петков.

Той посочи, че голяма част от руското влияние “е заровено в службите и основно в ДАНС.

Допълни, че не става дума само за ръководството, а за агентите на службата в различните областни градове. “Който е оцелял 25 години там, при всички промени, правителства

Може да е страшно кадърен, но по-вероятно е да има лобита, които ги държат там. Нужна е пълна ревизия на службите това не е правено”, подчерта Кирил Петков.

По повод ротацията, той посочи, че иска Николай Денков и Мария Габриел да преценят кой министър каква част от програмата си е изпълнил, преди да решат дали да го оставят на поста, или да го сменят.

Попитан, дали Мария Габриел е достатъчно независима от Бойко Борисов, Петков каза: “Аз съм видял в нея много самостоятелни решения”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts