| | | |

Лена Парапетова с обвинения към ГЕРБ: Пуснати са по команда да се вайкат и страдат в националния ефир

Управлението не е на всяка цена, но решението на ПП/ДБ остава да се подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ, с премиер Мария Габриел и с минимални промени в състава.

Този разговор, който в момента се води, е публично страдание от шпиц команда – типичен герберски маниер в опит публично всичко да се взриви.

Такава оценка на последните два дни даде Лена Бориславова в студиото на Нова телевизия.

Според нея с този маниер ГЕРБ искат да предоговорят всичко, тъй като “апетитът идва с яденето”.

Поведението на ГЕРБ – публично вайкане, има две тълкувания. Първото е да се вкара държавата в избори. А второто, че апетитът идва с яденето – знам, че има различни имена, които се слагат на масата, включително техни ярки имена, бивши министри.

Бориславова обаче заяви убеденост, че ротацията ще се случи, както е договорена и с минимални промени след оценка и анализ, който в момента се прави.

По думите й, ако Делян Добрев действително има документ, в който да е записано това, което твърди, е щял вчера в студиото да дойде с документа и да го размята публично.

Бориславова обясни, че единствено МВнР е свободно и недоговорено, на практика е много тежко министерство и с двете войни и много ангажименти.

“Няма договорка за външно министерство. Важното е не на кои места може да се класираме, а кое би работило за държавата. Въпросът е може ли да се съчетава ролята на премиер с външен министър”, обясни Бориславова, коментирайки намерението на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява двата поста – премиер и външен министър

Бориславова посочи, че имало три държави в света, където двата поста се съвместявали – Катар, Фиджи и Самоа.

“В нито една европейска държава, никой не си позволява подобно съвместителство”, посочи Лена Бориславова. Тя обясни, че би било най-добре Денков-Габриел да продължат на този огледален, ротационен принцип.

Реално никоя цивилизована и европейска държава не си позволява такова съвместителство, пък ако Мария Габриел и Николай Денков работят толкова добре заедно, не е ли логично огледално да си завъртят ролите, които имат в момента.

Бориславова обясни, че профилът на акад. Денков бил на успешен премиер.

Тя не се притеснявала толкова за международната легитимация, важно било да се върши работа.

И даде пример, че Бойко Борисов бил добре приет в Унгария, а Кирил Петков също имал своето международно признание, например в рамките на Мюнхенската конференция.

По думите й важно било да се намери работещо решение.

“Случва се страдание в национален ефир, което е за предоговаряне на позицията. Ще поискаме от нашия Национален съвет мандат да подкрепим мандата на ГЕРБ”, обясни тя.

И добави: “Взехме си урока от Десислава Атанасова за Конституционния съд”. Партийните централи били натоварили акад. Денков и Габриел да водят тези разговори.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts