| | | |

Преди полунощ: Парламентът създаде временна комисия за “Пътната карта” и “Балкански поток”

Парламентът прие проект на решение, с което създаде Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно “Пътната карта” и “Балкански поток”.

Проекторешението бе прието със 182 гласа “за”, само един депутат от ГЕРБ-СДС бе “против”.

Комисията е на паритетен принцип. Всяка партия има по двама представители в нея. От ГЕРБ-СДС това ще бъдат Томислав Дончев и Александър Ненков, от ПП-ДБ – Венко Сабрутев и Мартин Димитров,

от ДПС – Рамадан Аталай и Станислав Анастасов, от “Възраждане” – Даниел Проданов и Коста Стоянов, от БСП – Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, а от ИТН – Тошко Йорданов и Павела Митова.

Депутатите обаче не успяха да изберат председател на комисията.

Двете кандидатури бяха на Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от “Възраждане”, но и двете не бяха приети. Жечо Станков предложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да определя такъв преди всяко заседание на комисията.

Пътната карта за “Балкански поток” е подписана през 2017 година от енергийния министър Теменжука Петкова в правителството с министър-председател Бойко Борисов.

Временната комисия бе поискана от парламентарната група на ПП-ДБ. Те смятат, че с изграждането на този проект България е дала възможност на Руската федерация да стартира войната срещу Украйна.

Още миналата седмица от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят създаването на тази комисия.

Те обаче припомниха, че именно благодарение на тези тръби Асен Василев се е опитал да наложи такса от 20 лева за мегават час за транзитния пренос на газ към Сърбия, Австрия и Унгария.

По време на дебатите депутатите от ГЕРБ-СДС реагираха със смях на Венко Сабрутев, който прочете мотивите зад проекторешението.

От опозицията нападнаха ПП-ДБ заради това, че девет месеца, докато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаха съвместно управление, не са повдигнали темата.

Въпреки това обаче от “Има такъв народ” заявиха, че ще подкрепят създаването на комисията.

Петър Николов от ГЕРБ-СДС заяви, че след парламентарните избори представителите на ПП-ДБ ще спаднат до 45 депутати. Той каза още, че никой от първата политическа сила не смятал, че има проблем с “Балкански поток”.

“Вие проваляте всичко, до което се докоснете. Заради този начин на мислене вие свалихте правителството на Кирил Петков, заради този си начин на мислене свалихте правителството на Николай Денков”, заяви Николов.

Атанас Зафиров от БСП се усъмни, че през оставащото малко време на този парламент тази комисия изобщо ще постигне някакъв резултат, а комисията е просто обикновен преизборен трик.

По средата на дебата допълнително предложение дойде от депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който поиска разширяване на обхвата на комисията с темата за дерогацията, ползвана от “Лукойл”, на което се противопоставиха вносителите.

Аргументтите им бяха, че така разследването на комисията ще се разсредоточи и няма да постигне нищо.

Реално бяха подкрепени с предложението от страна на “Възраждане” да бъдат създадени две комисии с различен обхват.

В дебата едва към средата се включи и депутатът и бивш енергиен министър Теменужка Петкова, по времето на нейното министерстване, проектиран и осъществен реално проекта Турски/Балкански поток.

Тя се противопостави на твърдението, че Пътната карта не е налична, а признание за това направили от самите “Продължаваме промяната”, като цитира публикация от партийния им сайт.

В тази публикация се говорело за паметна записка на ДАНС, която именно доказвала, че проектът не противоречи на националната сигурност.

Този проект носи стотици милиони приходи – проект който може да се види и пипне и носи стотици милиони, заяви Теменужка Петкова, която не се притеснява от никаква временна комисия, уверена, че ГЕРБ работят само в интерес на България.

Иронично Петкова се обърна към ПП/ДБ, изказвайки надеждата си, че ще види някога построено нещо от тях.

Даниел Митов, ГЕРБ, призова колегите си от ПП/ДБ да не вярват на собствената си пропаганда, а твърдението, че Турски/балкански поток е причината Русия да нападне Украйна е огромна щуротия, която няма нищо общо с действителните причини за войната.

Не само че казахте “да” на Москва, ами от трибуната се говори за диверсификация. На този проект България трябваше да каже “не”.

И да не се отказваме от 1 млрд. долара неустойки по настоящия договор по тръбата, която минава по Украйна, призова и Мартин Димитров.

Той настоя, че е много плашеща невъзможността да се признават големи грешки. За 10 години е построена гръцката газова връзка, а т.нар. Турски поток е бил построен за една година.

Мартин Димитров обаче подчерта и че до този момент не е видял официален документ за печалбата на страната от Турски/Балкански поток.

Разполага с данните с подпис на министъра за обща печалба от 334 млн. лв. за 2021 и 2022 година. Отделно от “Булгартрансгаз” са потвърдили за 243 млн. лв. разходи по проекта за тези две години. Колко печелим всъщност, пита Мартин Димитров.

Междувременно депутатите включиха още една точка в дневния си ред – за създаване на Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция “Митници” и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Предложението беше внесено от групата на Има такъв народ.

Към 21.30 ч. депутатите излязоха в поредната за днес почивка.

В 22.40 ч. депутатите включиха със 171 гласа “за” и няколко въздържал се допълнителна точка в дневния си ред – да обсъдят и гласуват временна комисия за изясняване на обстоятелствата около дейността на “Лукойл” и допълнително удължаване на работното време до приключване на всички тези предложения, включително точка вече 5 – предложението на Има такъв народ за комисия за Митниците.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ обясни, че са внесли предложението, за да не се разширява обхвата на поисканата от тях Временна комисия за Пътната карта за изграждане на Турски поток, за което настояваха от ГЕРБ:

“Точно това, което колегите от ГЕРБ казваха, че искат да разглеждат. Техният текст! Колеги, вече нямате основание да не гласувате комисията, която предложихме за “Турски поток”. Вече има комисия и за Лукойл”.

Предложението за нова комисия възмути Георги Свиленски от БСП:

“Благодаря, уважаеми господин председател. Уважаеми колеги, това, което се случва тази вечер, е абсолютно безумие и аз не мога да повярвам на очите си – през всеки половин час искане за временна комисия.

Ако някой може да каже колко временни комисии приехме и още колко ще приемаме. Приемете го и като заплаха към българския парламент от моя страна.

Правя процедура за прекратяване на заседанието и, ако не бъде прекратено заседанието, от името на парламентарната група, искаме 1 час почивка, за да се запознем с проектите на решения”.

Председателят на НС Росен Желязков даде 20-минута почивка.

В 23.15 с гласовете на 182 от 183 гласували депутати временната комисия за “Турски поток” беше приета. Гласът “против” беше от ГЕРБ/СДС.

Комисията ще е със срок 1 месец.

Припомняме, че през 12 юни 2023 г. от Софийска апелативна прокуратура съобщи, че са отменили отказа на градската прокуратура да образува досъдебно производство за закононарушения от длъжностни лица при строежа на газопровода “Турски поток”, наричан и “Балкански поток”, на територията на България.

Отмяната на постановлението става след постъпили в САП материали по преписка – кога това се е случило не се посочва.

Самата прокуратурата бе сезирана от правителството на Кирил Петков в последния му ден на управление, след като няколко месеца властта извършваше проверка.

През септември месец пък СГП информира, че се е самосезирала от информация по медиите за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода “Турски поток” през България.

Преди повече от месец изчезналата Пътна карта за “Турски поток”, която цяла България издирва през последните 3-4 години, бе открита в кореспонденцията на Евгений Зобнин – помощник на руския политик Александър Бабаков, и разпространени първо от informnapalm и разкодирани от българската онлайн общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията BG Elfs.

Това се случи обаче в началото на март месец и до този момент от ПП-ДБ не са повдигали въпроса.

Преди това за срещи и договорки с Александър Бабаков споменаваше само бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, но едва след като бе разжалван по време на Апартаментгейт и вече извън ГЕРБ.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts