| | | |

Росица Матева, ЦИК: ”Сиела норма” в момента не са обявени за изпълнител

“Сиела норма” в момента не са обявени за изпълнител.

Това обясни пред БНР Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, по отношение на фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините за гласуване.

“Променя се драстично предметът на поръчката и не е възможно да направим само изменение. Сроковете са много притеснителни. Технологично ни е необходим около един месец от обявяване на поръчката до сключване на договор.

В началото на май най-рано ще може да имаме договор с изпълнител. Нямаме причина да говорим със “Сиела норма”. Поръчката, която обявяваме, е състезателна процедура с обособени позиции. Може да се яви и друга фирма,” добави тя.

В момента ЦИК се подготвя за избори 2 в 1, обясни Матева в предаването “Неделя 150”.

“Отдавна сме готови с всички документи за изборите за европейски парламент.

На 15 март обявихме обществена поръчка за дейности, свързани с машинното гласуване. Няколко дни по-късно обявихме и обществена поръчка за избор на изпълнител за материали за разяснителна кампания.

Сега преработваме всички книжа и документи, за да може когато президентът издаде указите, да вземем първите решения.

Винаги когато има два избора на една и съща дата, има предизвикателства. В двата вида избори ще се гласува с преференции. Надяваме се на широка разяснителна кампания. Вече сме започнали такава за изборите за европейски парламент. Там избирателите трябва да отговарят на изискването за 3-месечна уседналост,” добави Матева.

Вече обсъдихме и решихме, че за тези избори списъците ще бъдат два отделни, посочи зам.-председателят на ЦИК.

“Броят на подписите дава отражение в попълването на протокола. Надяваме се да няма толкова големи затруднения,” поясни тя.

В държавите членки на ЕС ще могат да гласуват всички български граждани, които имат адресни регистрации, напомни Матева.

“В другите държави ще може да се гласува и за членове на европейски парламент само в дипломатически и консулски представителства. В останалите секции ще се гласува само за Народно събрание,” уточни Матева.

Има изискване на закона, когато се провеждат избори 2 в 1, да има различен цвят на защитата на гърба на бюлетините, каза тя. “Ще вземем решение дали бюлетините да бъдат и с различен размер”

Машините дават възможност да се гласува в повече от един вид избори, посочи Матева.

“Предполагам, че около десет хиляди машини ще бъдат достатъчни. Ще имаме и такива, които ще бъдат изпратени за разяснителна кампания по места. Ще има достатъчно машини и не бива избирателите да се притесняват,” смята тя.

Предложенията за членове на секционните комисии се правят от парламентарно представените партии и коалиции, отбеляза зам.-председателят на ЦИК.

“Те носят отговорността да предложат лица, които познават изборния процес. Полагаме усилия да приемем методическите указания към секционните избирателни комисии 20 дни преди изборния ден, за да могат да се обучат съставите. Всички казват, че са написани много ясно и разбираемо.

По същия начин действаме с протоколите – няколко дни преди изборите публикуваме на нашата страница интерактивни протоколи, за да може да се попълват от членовете на секционни комисии.

Този протокол може да се попълни и в изборния ден, след като установят резултата и са попълнили черновата на протоколите – да въведат данните в този интерактивен протокол и ако всичко е наред, да ги нанесат в беловата.

Предвиждаме отделно възнаграждение за участие в обученията. Но понякога се правят промени в състава след като вече са проведени обучeнията.

Апелираме към партиите да не се правят промени в състава на избирателните комисии, освен ако не е наложително.

След всеки произведен избор ЦИК изпраща доклад до НС. Направили сме множество предложения за промени в Изборния кодекс. Едното е за сроковете за назначаване на членове на избирателните комисии. Но не е сега моментът. Той би бил след тези избори,” коментира Матева.

От страна на ЦИК правим всичко необходимо изборите да бъдат честни, увери тя.

“В тази посока трябва да се работи и от всички останали органи в държавата, които са ангажирани,” добави зам.-председателят на ЦИК.

Тя отправи апел и към всички анализатори, политолози и експерти, които се изказват във връзка с изборите, да боравят внимателно с изразните средства.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts