| | |

В ЦИК започва регистрацията на партиите и коалициите за вота 2 в 1

От днес – 15 април, партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в изборите за Народно събрание и Европейски парламент.

Към заявлението трябва да се представи и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията за съответния вид избор.

В случаите, когато партия или коалиция заявява участие и в двата вида избори, може да представи един списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели – български граждани, които имат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Всеки избирател може да участва само в един списък за съответния вид избор или само в един списък – общ за двата вида избори.

При полагане на подписа си в списъка избирателят удостоверява своята самоличност.

Регистрацията на партията за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България може да бъде подкрепена и от избиратели граждани на друга държава членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис.

Другата важна дата е 7 май, когато до 17 ч. трябва да бъдат регистрирани кандидатските листи и за двата вида избори.

В неделя пък изтече срокът, в който областните управители трябваше да проведат консултации за определяне на съставите на районните избирателни комисии за предстоящия вот 2 в 1.

Такава среща се проведе и в Област София, но не се постигна съгласие за 23-ти, 24-ти и 25-и РИК. Това означава, че казусът се прехвърля към Централната избирателна комисия.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts