| | | |

Бивш пловдивски районен кмет осъди България за 5200 евро в Страсбург

Бившият кмет на пловдивския район “Северен” Ральо Ралев е спечелил дело срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и на днешното си заседание правителството е одобрило едностранна декларация, с която трябва да му изплати обезщетение от 5200 евро.

Европейските магистрати са приели, че има нарушения на презумпцията за невиновност, не е налице и вътрешноправно средство за оспорването им по чл. 6 § 2 и чл. 13 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Ралев беше задържан в края на май 2019 г. за поискан подкуп от 60 000 лв. от строителния предпримач Здравко Ангелов.

Жалбата на бившия кмет съдържа оплаквания за изказвания от страна на прокуратурата на последвалата пресконференция и съдържанието на определението, с което националният съд е наложил мярката му за неотклонение задържане под стража.

Към настоящия момент наказателното производство срещу Ральо Ралев се разглежда на първа инстанция от Окръжен съд -Пловдив.

“Вземайки предвид практиката на Европейския съд по правата на човека по делото Баневи срещу България, в което са установени нарушения на чл. 6 § 2 и чл. 13 от конвенцията, българското правителство одобри едностранна декларация”, се казва в съобщението на Министерския съвет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts