| | |

Извънредно! Съветът за сигурност на ООН се събира спешно

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес по искане на шест държави, които настояха за открито заседание за Украйна, предаде Асошиейтед прес. Това ще се случи преди очаквано гласуване на руска хуманитарна резолюция, която е остро критикувана, тъй като не споменава войната на Русия срещу по-малката й съседка.

Великобритания, САЩ, Албания, Франция, Норвегия и Ирландия поискаха Съветът за сигурност на ООН да свика днес следобед спешно заседание за Украйна поради влошаването на хуманитарната ситуация в страната, предаде по-рано Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

“Русия извършва военни престъпление и взема на прицел цивилни”, заяви в акаунта си в Туитър британската дипломатическа мисия в ООН. “Противозаконната война на Русия в Украйна е опасност за всички ни”, допълни мисията, призовавайки за спешно заседание.

Русия разпространи предложение за резолюция на Съвета за сигурност, в което се настоява за защита на мирните граждани “в уязвимо положение” в Украйна и безопасно движение на хуманитарна помощ и хора, които се опитват да напуснат страната. В него обаче войната не се споменава. В проекторезолюцията се изтъква също необходимостта “заинтересованите страни” да се споразумеят за хуманитарни паузи за бързо евакуиране “на всички цивилни”, но тази страни така и не се назовават.

Русия представи проекта си ден след като Франция и Мексико обявиха, че хуманитарна резолюция за Украйна, подкрепена от тях, е била прехвърлена на 193-членното Общо събрание след двуседмично обсъждане в Съвета за сигурност.

В проекторезолюцията на Франция и Мексико се настоява за “незабавно прекратяване на бойните действие” и се осъждат “ужасяващите хуманитарни последици на въоръжените действия срещу Украйна. Тези положения обаче не фигурират в руския текст и френско-мексиканската резолюция почти сигурност ще доведе до руско вето, ако бъде предложена за гласуване в Съвета за сигурност.

Similar Posts