| | | |

Пирамидата “КТБ”: Цветан Василев и Гошо от “БОЕЦ” потвърдиха обвързаността си, а Асен Василев пробва да се еманципира от Прокопиев

Докато провалилата се власт на кабинета „Петков“ се чуди как да хвърля пари от прозореца, за да потушава общественото недоволство, в публичното пространство отново се появи сръбският беглец от правосъдието.

Причината е ясна – преди седмица съдът в Белград окончателно обяви, че Цветан Василев е получил политическо убежище в западната ни съседка, в следствие на което Сърбия няма да ни го връща, за да отговаря за фалита на ръководената някога от него КТБ

В серия от интервюта Василев, като развален грамофон, захвана старата плоча – КТБ не е била пирамида и не е фалирала. Цветан Василев отново отрича да е ползвал парите на вложителите, като спестявания в личната му касичка – за политически, медийни и бизнес проекти. До болка втръсналият на отдавна спрялата да обръща внимание българската аудитория римейк е напълно ясен. Осем години по-късно липсват каквито и да е промени в репертоара на Василев, пише “Труд”.

Куриозното в случая е, че в казуса се замеси дори и действащ вицепремиер и финансов министър. Според Асен Василев, ако Европейската централна банка имала надзорни функции у нас през 2014-а, то КТБ нямало да фалира. И тук вече става комично. Та нали преди осем години Василев в ролята му на служебен министър на икономиката и енергетиката беше принципал на големите енергийни дружества, чиито средства бяха в банката на тогавашния фараон и днешен беглец от правосъдие.

Асен Василев бе част от служебното правителство с премиер Марин Райков, което реши да извади държавните пари от КТБ. От друга страна е публична тайна, че днешният финансист №1 дължи политическата си кариера на покровителството на медийния олигарх Иво Прокопиев. Ами нали точно изданията на Прокопиев години наред обясняваха, че КТБ е пирамида и е източвана от мажоритарния си собственик. От думите на Асен Василев излиза, че или медиите на началника са лъгали, или финансовият министър се опитва да се еманципира. Само да не му се карат.

Защо Цветан Василев получи политическо убежище в Сърбия?

Отговорът е съвсем ясен. Няма никакви съмнения кой точно диктува политическия дневен ред в западната ни съседка. Влиянието на Москва днес си е все същото, каквото беше и когато Василев се скри в Белград през 2014-а. Припомнете си само отказа на Сърбия да се включи в санкциите срещу Русия. А какъв беше тонът, с който президентът Вучич обясняваше сделката, която е направил относно цените на руския газ.

С апломб и възторг Вучич разказваше какъв приятел на неговата страна е нападналият Украйна Владимир Путин. Ами в каква посока летеше външният министър Лавров? И по каква причина Рогозин ни заплаши с ядрен удар? Можеш ли да получиш политическа услуга от Белград без благословията на Москва? Това е като да въртиш бизнес с беларуския държавен глава Лукашенко, ако не си одобрен от Путин. Да, ама не!

В пространните си интервюта пред удобни държачи на микрофони Василев всячески се опитва да скъса връзките си с близки до Кремъл олигарси, обяснявайки, че не бил човек на руснаците, защото банката ВТБ не искала да инвестира милиарди във фалиралия му през 2014-а трезор. Наивно обяснение, на което дори и децата едва ли би се хванали. Все едно да кажеш – защо спонсор не обещае милиони премия на националите ни по футбол, за да се класират за Световното в Катар – действие лишено от смисъл, разум и здрава логика. С две думи – руснаците направиха услуга и поредното „добро“ на Цветан Василев, а той пак започна да се прави на бунтар и борец за свобода, мислейки си, че българското общество не помни. Само че май се е объркал в собствената си комедия.

Българите помнят. И точно заради това е комично, че днес беглецът от правосъдието отново развява бутафорната и претоплена версия, че КТБ е фалирала заради прокуратурата. И не само това – очевидно си е повярвал, че след закриването на Специализирания наказателен съд, автоматично Софийски градски съд ще му спре делото. Действие, което би осигурило на Цветан Василев амнистия за грабежа на века. Нищо подобно няма да се случи и беглецът в Белград добре знае това.

Без съмнение, обаче, кампанията на някогашния фараон, подпомаган от другите бандити от Прехода, донякъде успя. Удариха спецправосъдието. Цветан Василев искаше да смачка делото КТБ, но крайният търсен ефект едва ли ще бъде постигнат. Делото ще си продължи. Всъщност, най-добре Цветан Василев да се моли и да стиска палци да не настъпи промяна в международното положение, че да се му се налага да бяга и от Белград. Времето ще покаже.

А дотогава ще се наслаждаваме и на едно друго представление. Това на Гошо Боеца – „тайният“ служител на фараона от Белград.

Веднага след като съдът в Белград обяви, че няма да ни връща Цветан Василев, придворното НПО на банкера-беглец – „БОЕЦ“, стартира нова порция обслужване на своя господар. Естествено за никого не е тайна, че речите на Гошо Тъпото и публикуваните в социалните мрежи текстове са изфабрикувани от щаба в Сърбия. Съвсем ясно е само като видиш естеството на материалите. Как така се случи, че „острият ум“ Гошо, тази будна гражданска съвест, изведнъж получи проблясък и реши да занимава Европейската прокуратура с банка, фалирала преди осем години – апропо, тема тотално извън обхвата на функциите, прерогативи и правомощия на европрокурорите.

Откъде видинското момче на повикване има достъп до делото „КТБ“?

Отговор А – лично от Цветан Василев

Отговор Б – лично от адвокатите на Цветан Василев.

Отговорът изберете сами.

За пореден път Цветан Василев и Георги Георгиев сами осветиха връзката помежду си. Съвсем ясни са паралелните им действия. Единият дава интервюта, другият щял да ходи при Кьовеши. Ако някой си е мислил, че Гошо от Видин действа сам, то сега истината лъсна. „БОЕЦ“ винаги е било НПО-то на Цветан Василев, а Георгиев се саморазобличи и като рупор и мегафон на фараона.

В крайна сметка нищо ново под слънцето. Цветан Василев реве, а прислужникът му Гошо, като един верен ординарец, приглася, за да си заслужи погалването и хонорара. В крайна сметка не е луд този, който яде зелникът, а онзи даващият. А той е в Сърбия. И явно има много за даване. Дори осем години след фалита на пирамидата КТБ

снимка Архив

Similar Posts