| | | |

НА ЖИВО: БСП върна неизпълнен проучвателния мандат на президента Радев

„БСП за България“ връща на президента Румен Радев неизпълнен последния, трети мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето 47-мо Народно събрание.

Вчера по решение на Националния съвет на БСП от левицата предложиха в седмичната програма на парламента да бъде включена законодателната и управленска програма за следващите шест месеца, за да се разбере дали тя ще намери необходимата подкрепа.

Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че ако програмата събере подкрепата на 121 депутати, за премиер ще бъде номиниран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и ще бъде направен опит за правителство, а ако няма подкрепа в пленарна зала, БСП ще върне мандата.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Има такъв народ“ (ИТН) и “Възраждане” проекторешението за законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца беше отхвърлено от дневния ред на парламента.

Програмата беше разработена в последните седмици от БСП, “Продължаваме Промяната” и „Демократична България“ (ДБ), а при преговорите за ново правителство в нея са включени и предложения на ИТН.

Заради изтеклия запис от заседание на парламентарната група на ДБ миналия петък (22 юли) лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му се оттегля от преговорите и няма да подкрепи правителство с третия мандат.

Според конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Според Изборния кодекс изборите за Народно събрание се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

“През тези 10 дни парламентарната ни група положи всички усилия да предложи правителство. Съставихме програма, която предложихме на всички коалиционни партньори. ИТН се оттегли. На основание на указ по чл. 99, ал. 3, ви информирам, че парламентарната група на БСП реши да не посочи кандидат за премиер и връщаме мандата”, каза Свиленски.

“Искам да ви поздравя за усилията за намиране на решения в рамките на третия мандат. Заедно с неизпълнения мандат, правителството завещава много кризи. Енергийната криза е най-тежката за това правителство. Искам да се обърна към всички народни представители за отговорност и намиране на председател на КЕВР още днес. Искам да пожелая на тези, които милеят за България, успех на предстоящите парламентарни избори”, каза Радев.

“Искам да кажа, че ние положихме всички усилия да решим проблема с КЕВР. Предложихме да удължим срока за работа в парламента. Даваме си сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите месеци. Бихме искали, да знаем и ние, и парламентарната група, имате ли намерение да удължите работата на парламента, за да свършим тези неща? Бяхме обвинени, че задържаме мандата”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

снимка Кадър

“Призовавам НС да намери решение на този казус до края на тази седмица”, посочи Радев.

Similar Posts