| | | |

Христо Иванов: България няма нужда от безгръбначно управление

България е изправена пред множество кризи, но има три фундаментални и решаването на сложния политически ребус изисква да го оценим адекватно, за да продължим напред

На път сме да отидем към следващи избори.

Това каза в речта си при откриването на 48-ото Народно събрание Христо Иванов от „Демократична България“.

В този парламент трудно може да се формира правителство, но може да има управление на компромиса. То ще бъде трудно, но не значи, че ще е безгръбначно и слабо, заяви лидерът на ДБ.

Сигурност, законност и растеж ще са основните ни приоритети, заяви той. И призова, да не се правят компромиси с големите национални цели.

„Агресията на Путин срещу Украйна е опит за пренаписване на правилата.

Неслучайно в навечерието на тази агресия ние получихме обръщение от руското правителство за преразглеждане на международната сигурност, защото Москва така иска.

Ние не можем да си затваряме очите за тази война. Ние не може да смятаме, че България като е за мир ще кондензира нещо. Не става, за съжаление, така.

Замитането на войната и наричането с други наименования и да се счита, че България може да е като Северна Корея неутрална на Балканите, е несериозно.

Трябва да се обединим около това, че България трябва да постави тази политика в центъра в рамките на съюзите, на които принадлежим и да имаме активно членство в тези съюзи, да бъдем отговорни членове.

А не да се опитваме да водим политика на неутралитет, смятайки, че глобалната конвулсия ще ни подмине, каза още Христо Иванов.

„Другият фундаментален проблем е политическата криза.

След поредна вълна на огромни масови протести, България не може да формира трайно управление месеци наред. Служебният кабинет изглежда като ново правило, което се очертава.

Всякакви институции у нас са извън своите мандати и политическата система не може да ги презареди.

Според нас фундаменталната причина, поради която партиите не могат да формират правителство, не е просто незрялост и лични отношения.

Нека не си затваряме очите за това, че фундаменталната причина е проблемът с корупцията.

Въпросът не е да се сговорим просто тук, а да убедим хората, че този сговор е здрав и на принципна основа.

Политическата ситуация може да се нормализира, ако има неутрална прокуратура и независим съд“, допълни Христо Иванов.

„Ние, без да реформираме правосъдието и да приложим цялостна програма за борбата с корупцията няма да можем да решим политическата криза, просто защото всеки сговор, сключен независимо от този проблем, ще бъде отречен от гражданите“, заяви Иванов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts