| | | |

НАГЛОСТ! Партията, която има армия от тролове с идея за Закон, ще контролират Зукърбърг и Мъск СНИМКА

“Демократична България” има идея за Закон срещу троловете в интернет.

Темата коментира депутатът от ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов в ефира на “Здравей, България” по Нова тв.

“Ние предлагаме в предизборна обстановка социалните мрежи да са длъжни да прилагат мерки за идентифицирането на неистински профили”, каза Божанов.

От партията са посочили няколко примери за идентификация на фалшиви профили.

Те са такива, които използват: VPN, за да заобиколят някакви ограничения; фалшиви профилни снимки; несъответствие в имената; използване на различна азбука при регистрация и др.

снимка Трол на “Демократична България” във Фейсбук

Според Божанов мнозина, които споделят непопулярно мнение онлайн смятат, че ще бъдат санкционирани. Депутатът обаче обясни, че те не влизат в категорията на “троловете”.

“Троловете са неистински профили – регистрирани от хора, които не са това, направени са от човек или фирма”, обясни той.

“Няма да е цензура. Водещият принцип е да запазим свободата на словото. Това значи не само да публикуваме какво мислим, а някой да не го удави в пропаганда, да не го задуши чрез докладване”, посочи още Божанов.

Според него социалната мрежа Facebook разполага с нужния ресурс да прилага подобни мерки и да санкционира троловете като премахва техните профили.

Божанков даде още няколко примера за идентификация на фалшиви профили.

Като такива той посочи ниските нива на “харесване” на даден пост, който обаче има много “споделяния”; масово присъединяване към групи веднага след регистрация; както и масово добавяне на приятели, които не са свързани помежду.

Ако след докладване на фалшив профил, той не бъде премахнат от Facebook, компанията ще бъде санкционирана с процент от глобалния годишен оборот, обясни още Божанов.

“Така предвижда европейският регламент, на база на който стъпваме, за да уредим това нещо. Така че има стимул да се спазва”, посочи той.

Facebook, Twitter и YouTube са основен източник за информация на хората в Западния свят. Почти всеки руснак е с профил във ВКонтакте, а китайският TikTok е на път да превземе света.

Социалната мрежа на Марк Зукърбърг продължава да е най-популярната в света. Общият брой на потребителите й надхвърля 3,5 милиарда души. Всеки месец в сайта влизат 2,9 милиарда души от целия свят. Facebook, заедно с Instagram, Messenger и WhatsApp, е собственост на Meta Platforms.

Илон Мъск е новият собственик на Twitter. Социалната мрежа има около 320 милиона потребители. На фона на Facebook това е доста малко, но Twitter е най-използваната социална мрежа от политици и знаменитости.

Китайската компания ByteDance е собственик на TikTok. В края на своя мандат президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска китайците да се откажат от американския сегмент на TikTok.

Компанията бе заплашена със санкции, ако не се подчини. ByteDance заявиха готовност да изпълнят искането на Тръмп.

Въпреки това китайците продължават да са 100-процентови собственици на TikTok.

От редакцията на Budilnikbg.com

Докато подготвяхме статията, случайно попаднахме на един от хилядите тролски профили на “Демократична България”.

Даваме им безплатен съвет първо да видят гредата в собственото си око, след това тресчицата в окото на брата си

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Трол на ДБ
снимка Архив

Similar Posts