| | | |

ИЗВЪНРЕДНО: Издирван с червена бюлетина за тероризъм заловен у нас. Намесена ли е депутатка от ДБ?

Спецчасти са задържали днес в никополското село Любеново 28-годишния Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол

По непотвърдена информация арестът е извършен в имот, ползван от народния представител от „Демократична България“ Албена Симеонова, която има ферма за биоземеделие в селото

снимка Архив

Бодил се издирва от Интерпол по искане на властите в Манчестър, Великобритания. Там е разследван за подготовката на терористични действия.

В дома на мъжа във Великобритания са открити материали и суровини за изработването на самоделни бомби, както и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси.

Смята се, че Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство.

Самият Бодил е обявил в края на ноември 2022 г. в социалните мрежи, че е напуснал родината си и повече няма да се върне във Великобритания, за да не влезе в затвора. Няколко дни по-рано – на 19 ноември мъжът пристига в България.

Вчера по обед той е арестуван в къща в село Любеново от служители на отряда за борба с тероризма.

Намесата на спецчастите се е наложила, тъй като по данни на „Интерпол“, Бодил е склонен към агресия, може да е въоръжен и да разполага със самоделно направени взривни вещества.

Баретите са го изчакали да излезе от дома си, тъй като имало съмнение, че в къщата може да има оръжия.

Депутатката Албена Симеонова отрича това да е станало в нейния имот. “Той живееше на другия край на селото”, каза Симеонова, цитирана от “Труд”.

Тя е съавтор на предложението за легализиране на преработката на индустриален коноп в България.

Освен в настоящото Народно събрание, Симеонова беше депутат и в 45-ия и 46-ия парламент през 2021 г. Албена Симеонова е член на ръководството на партия „Зелено движение“, част от „Демократична България“.

В настоящия си мандат Албена Симеонова е член на комисиите по земеделие и екология.

Източник: Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts