| | | | |

НА ЖИВО: Депутатите дискутират механизъм за разследване на главния прокурор в НС

Започна заседанието на парламентарната правна комисия, където се разглеждат механизмът за разследване на главния прокурор на първо четене

Става дума за промени в два закона, изработени от Министерството на правосъдието.

Предвижда се главният прокурор да се избира и освобождава от длъжност с 13, а не със 17 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Идеята е същото мнозинство да е необходимо и за временното отстраняване от длъжност, когато обвинител номер 1 е проверяван за извършването на умишлено престъпление.

В текстовете е записано още – наказателен съдия да ръководи разследването срещу главния прокурор. Висшият съдебен съвет вече изрази отрицателно становище за промените, а Иван Гешев смята, че са писани за един човек.

В началото на заседанието служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи предложенията.

Министър Зарков заяви, че ако пакетът от законодателни промени бъде приет, “от България, в международен план, ще бъде свалено петно, а за българските граждани ще бъде ясно, че никой не е над закона“.

Също така политическият дебат, свързан със съдебната власт „ще може най-сетне да напредне“.

Правосъдният министър отбеляза, че в законопроекта на Министерския съвет са включени бележките на Венецианската комисия, която е дала своето становище по него.

„Искаме истинско, а не медийно правосъдие“, добави той във връзка с предложените промени. Министърът коментира, че проектът далеч надхвърля механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.

По думите му, ако пакетът от законодателни промени бъде приет, “от България, в международен план, ще бъде свалено петно, а за българските граждани ще бъде ясно, че никой не е над закона“.

Също така политическият дебат, свързан със съдебната власт „ще може най-сетне да напредне“.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ представи законопроекта на своята парламентарна група, засягащ въпроси, поставени и от Крум Зарков.

“България е обект на три мониторингови механизми.

Освен механизмът за сътрудничество и взаимопомощ на ЕК, хоризонталният механизъм за върховенството на правото също на ЕК, България е обект и на преценка на това къде стои в полето за спазване върховенството на правото.

Решаването на тези дългогодишни проблеми относно създаването на механизъм за разследването на главния прокурор и неговите заместници, намаляването на влиянието на главния прокурор върху съдебната власт са много важни механизми, за да е ясно на всеки български гражданин, че няма нито един от нас, който да стои над закона”, посочи тя.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков представи гостите от ВСС, Висшия адвокатски съвет, от Юридическия факултет, Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите, асоциация “Форум” и др.

Представителят на Юридическия факултет проф. Пламен Панайотов коментира предложените законодателни промени и отбеляза, че е добре да има съгласуване на решаването на съществуващите проблеми в наказателното законодателство.

Отбелязано бе, че трябва да се установи дали предложените промени са съвместими с действащото законодателство.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев представи становището на ВСС по отделните законопроекти – на “Възраждане”, ДБ и ПП.

Основните точни, по които ВСС има резерви са предлаганите промени в НПК, контрола върху главния прокурор и за състава на ВСС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts