| | | |

Свиленски: Продължаваме промяната да търсят задругата в ГЕРБ и ДПС

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП в Народното събрание Георги Свиленски отсече, че БСП няма да си промени позицията да прави коалиция с ГЕРБ след изборите на 2 април.

БСП със сигурност ще отстоява и спасява парламентарната република и ще се бори с всеки, който използва модела „Борисов“ за използване на властта.

„Възраждане“ не се превръщат в потенциални партньори на социалистите, стана ясно от думите на Свиленски пред bTV.

По думите му от „Продължаваме промяната“ да си видят гласуванията в парламента и ще видят, че имат 70-80% общи гласувания с ГЕРБ и ДПС. Задругата да я насочат към себе си, а не към БСП, призова той.


Свиленски поясни, че не става въпрос за нанасяне на репутационни щети неизпълнението на третия мандат, но лошото е, че всички институции си нанесохме репутационни щети, че за 2 години не можем да излъчим правителство.

БСП направила възможното и нормалното на база на политики да съставят кабинет, но за съжаление и този път не се получило.

„Президентът забави връчването на мандатите, без никой да го е искал. Сигурно държавният глава не е нарушил Конституцията, но е нарушил нормалните норми и създава прецедент за в бъдеще.“

„Парламентаризмът е застрашен и се измести управлението на друго място. Единственото обяснение за това удължаване е, за да работи служебният кабинет спокойно и необезпокоявано от никого. Нямам друго обяснение“, коментира Свиленски.

За Свиленски единственото обяснение да се забавят мандатите е да работи служебният кабинет без прекъсване и да се изпрати оръжие на Украйна.

Той заяви, че има разлом между Румен Радев и българските социалисти, защото водените от него политики нямат нищо общо с желанията на социалистите.

„Ние знаем какво мислят те. Президентът трябва да бъде равно отдалечен от всички. Показа, че не е.

В крайна сметка той сам призна, че се е намесил в кампанията на предишните избори с неговия служебен кабинет, създавайки политически проект.

След това неговите министри какво правиха по студиата и по време на предизборна кампания.

Така че тези самопризнания са от тяхна страна. политиките, които водеше служебния кабинет, нямат нищо общо с политиките, които очакват социалистите и левите хора, както обичат да казват от президентската институция“, коментира Свиленски.

Той недоумява защо председателят на стратегическия съвет на президента Александър Маринов говори от името на социалистите и твърди, че държавният глава има влошени отношения с час от ръководството на БСП.

„Не сме предизборен кодекс да си променим изборния резултат. Целта е да се повиши избирателната активност на предсрочните парламентарни избори, но дали хората ще гласуват за друга партия или за БСП, да преценят“, призова още Свиленски.


Според него на предстоящите избори БСП ще има нова програма, свързана с модерното ляво.

Той коментира и дали е възможно обединение с Обединената левица, в която са Татяна Дончева и Георги Първанов

„Тези хора бяха депутати от БСП и станаха това, което са благодарение на БСП. Обединение ние сме предлагали на Дончева, ходихме, водихме разговори за коалиция. Тя поиска повече избираеми места, отколкото БСП. Единствената тема за разговор са избираемите места“, добави Свиленски.

Според него новото ляво обединение ще се раздели много бързо, когато започнат да подреждат предизборните си листи. Напусналите БСП могат да се завърнат в партията и да работят за победата на социалистите, подкани ги Свиленски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts